Igor Dodon sugerează că Parlamentul ar putea lua bani din rezervele Băncii Naţionale pentru a ajuta businessul în perioda stării de urgenţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon sugerează că Parlamentul ar putea lua bani din rezervele Băncii Naţionale pentru a ajuta businessul în perioda stării de urgenţă

Liderul socialiştilor Igor Dodon atentează din nou la rezervele Băncii Naţionale. Deşi experţii au criticat de mai multe ori această intenţie, Igor Dodon declară că, colegii săi din Parlament, ar putea să vină cu propunerea de a ajuta businessul, în perioada stării de urgenţă, din contul rezervelor Băncii Naţionale.

„Colegii noştri din Parlament vor veni cu propuneri, de unde să ia bani, din surse interne, nu trebuie neapărat să căutăm în exterior, avem rezerve imense la Banca Naţională, aproape 4 miliarde de dolari. Şi stăm pe aceste rezerve, dintr-o parte avem bani, dar nu putem să îi luăm pentru a ajuta oamenii şi businessul. Trebuie să luăm o parte din aceşti bani şi să ajutăm  sectorul economic”, a declarant Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul de radio Sputnik.

Liderul socialiştilor declară că starea de urgenţă, care urmează a fi instituită pe un termen de 60 de zile, nu va fi un lockdown şi nu se va asemăna cu starea de urgenţă din primăvara anului trecut:

„Situaţia din martie- aprilie din anul trecut, când a fost sistată activitatea întreprinderilor, când au fost închise graniţele, când oamenii au trebuit să stea închişi în case, o astfel de situaţia nu va fi”, spune Igor Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii că PSRM „are suficiente instrumente”, pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului şi petrecerea alegerilor parlamentare anticipate în perioada pandemică, deşi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, din toamna anului 2020, că a pledat ferm pentru un scrutin anticipat.

Amintim că anterior, experţii au criticat iniţiativa lui Igor Dodon de a se implica în rezervele BNM, subliniind că „de rezerva naţională nu se atinge nimeni” din motiv că „acest lucru este garantat prin independenţa BNM”, iar o asemenea operaţiune ar fi ilegală şi ar descuraja investitorii. De asemenea, şi guvernatorul BNM a declarat că asemenea operaţiuni contravin legislaţiei în vigoare. 

Citeşte şi:
 

Expert constituţional: Introducerea stării de urgenţă amână dizolvarea parlamentului

 

DOC. Un deputat publică proiectul de hotărâre a Parlamentului prin care se va institui stare de urgenţă 
Similare
RECOMANDĂRI