Igor Dodon: Viitorul procuror general trebuie să fie cetăţean al R. Moldova şi nu trebuie să fie membru al unui partid politic
Sursa foto:Sputnik / Miroslav Rotari Vizualizari:

Igor Dodon: Viitorul procuror general trebuie să fie cetăţean al R. Moldova şi nu trebuie să fie membru al unui partid politic

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, insistă ca procurorul general să fie cetăţean al Republicii Moldova şi să nu fie membru al unui partid politic.

Preşedintele Igor Dodon susţine că apreciază decizia fostului procuror Eduard Harunjen de a-şi depune singur cererea de demisie. Şeful statului mai declară că nu ştia despre decizia lui Harunjen şi că hotărârea parlamentului referitoare la demiterea fostului procuror general, aprobată pe 9 iulie, urma să fie publicată mâine, 12 iulie. „De aceea bine că astăzi a venit în faţa preşedintelui. El a fost astăzi la Preşedinţie, pe la ora 11, şi am avut o discuţie, fără a intra în detalii despre activitatea dumnealui anterioară. A pus cererea pe masă şi eu am acceptat-o”, a declarat preşedintele Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Igor Dodon a mai spus că, în curând, va fi anunţat concurs pentru funcţia de procuror general. Preşedintele Republicii Moldova afirmă că îşi doreşte ca viitorul procuror general să fie independent, profesionist şi, numaidecât, cetăţean al Republicii Moldova şi nu unul din afara ţării, aşa precum şi-ar dori Blocul ACUM.

„Legislaţia care este în vigoare acum presupune că în această funcţie pot fi doar cetăţeni ai Republicii Moldova. Noi nu vom accepta modificări la legea procuraturii şi vreau să vă spun de ce. Noi suntem stat independent, noi trebuie în funcţiile cheie să avem cetăţeni ai R. Moldova. Dacă vom începe să numim în aceste funcţii cetăţeni ai altor state, atunci noi pierdem statalitatea noastră”, a precizat Dodon.

Şeful statului menţionează că a convenit cu Blocul ACUM ca pentru orice post important din Republica Moldova să fie organizat concurs public. „Trebuie să fie specialişti în acest domeniu, trebuie să fie integri. Şi am acceptat împreună cu blocul ACUM că este de dorit ca pentru funcţiile cheie, precum este procurorul să nu fie membri ai unui partid politic”, a mai adăugat Dodon.

„Noi nu vom împărţi funcţiile de stat unui partid sau altul. Şi nu sunt acorduri secrete”, conchide preşedintele R Moldova.

Totodată, Dodon consideră că mai sunt funcţionari care mai trebuie să-şi dea demisia. „Dar eu nu sunt de părerea că ar trebui să-i măturăm pe toţi, pentru că sunt şi oameni profesionişti în toate domeniile”.

Similare
RECOMANDĂRI