În Găgăuzia, odată cu alegerea başcanului ar putea avea loc şi un referendum
Sursa foto:realitatea.md Vizualizari:

În Găgăuzia, odată cu alegerea başcanului ar putea avea loc şi un referendum

În Găgăuzia, la 30 iunie, simultan cu alegerile başcanului, poate avea loc şi un referendum privind micşorarea pragului de validare a scrutinului pentru alegerea conducătorului regiunii. O astfel de propunere a făcut deputatul Serghei Cimpoieş la o reuniune a Adunării Populare a Găgăuziei.

Potrivit lui, ca urmare adiscuţiilor comisiei de conciliere dintre Adunarea Poulară şi Comitetul Executiv al Găgăuziei, alegerile başcanului pot fi amânate din nou.

„Nu avem jumătate de an pentru a accepta aceste schimbări în Adunarea Populară. Dacă nu se vor desfăşura alegeri (acum), ne vom afla într-o situaţie de care nu mai vom scăpa. Şi astfel, vom organiza un referendum şi vom întreba oamenii. Dacă, Doamne fereşte, se va întâmpla (că alegerile nu vor avea loc), următoarele alegeri vor avea loc deja cu o participare de 1/3 din alegători ", a adăugat Serghei Chimpoieş.

Deputatul a propus organizarea unui referendum constituţional în ziua alegerilor din 30 iunie, pentru a reduce pragul de validare a alegerilor başcanului Găgăuziei, informează portalul de ştiri Gagauzinfo.md.

Anterior, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au modificat Codul Electoral şi au majorat participarea la alegerile başcanului de la 33 la 50 la sută şi au cerut ca listele de alegători să nu fie formate de primari, ci de un registru electoral electronic.
Similare
RECOMANDĂRI