Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Învestirea Guvernului Grosu, eşuată din cauza lipsei de cvorum în Parlament

Tentativa de învestire a guvernului condus de Igor Grosu a eşuat în Parlament din lipsă de cvorum. Socialiştii şi deputaţii platformei parlamentare Pentru Moldova au părăsit sala de şedinţe şi au catalogat intenţia premierului desemnat de a cere vot de încredere deputaţilor drept o farsă politică, pusă la cale de instituţia prezidenţială. Potrivit legii, lipsa cvorumului în timpul şedinţei de învestire a guvernului este calificată drept o tentativă eşuată de învestire a acestuia.

Socialiştii au anunţat înainte de începerea şedinţei din Parlament că nu vor participa la vot. Mai mult, deputaţii PSRM spun că fracţiunea lor insistă pe desemarea lui Vladimir Golovatiuc în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, candidat care se bucură de sprijinul unei majorităţi parlamentare.

IGOR DODON, lider PSRM: În realitate ei nu vor să guverneze, nu au soluţii, nu au oameni competenţi. PSRM este consecvent şi nu va accepta nici de această dată să joace vreun rol în spectacolul prezidenţial. nu vom participa la această simulare de învestire a guvernului.

Un discurs similar au avut şi deputaţii Platformei pentru Moldova. Aceştia au spus că este un teatru al absurdului venirea lui Grosu în Parlament pentru a cere vot de încredere, în lipsa certitudinii că există o majoritate care să-l susţină.

RUXANDA GLAVAN, deputat Pentru Moldova
03.55 vrem un răspuns clar cu ce este mai bun pentru ţară un Guvern minoritar, comparativ cu un Guvern interimar. răspunsul este simplu. cu nimic. Această şarlatanie se va consuma astăzi intrând în istorie ca o nouă tenativă de PR politic ieftin.

După plecarea socialiştilor şi a deputatilor Pentru Moldova de la dezbateri, în sala parlamentului au rămas doar 43 de deputati, număr insuficient pentru a continua şedinţa.

ZINAIDA GRECIANÎI, preşedintele Parlamentului: În sală sunt 43 de deputaţi. Din păcate nu avem cvorum. Primul subiect de pe ordinea de zi este epuizat.

Potrivit legii, după două tentative eşuate de învestire a Guvernului, preşedintele începe consultările cu fracţiunile parlamentare în vederea stabilirii circumstanţelor dizolvării Parlamentului. Ulterior, Curtea Constituţională decide dacă există sau nu temei de dizolvare a Legislativului şi de stabilire a datei alegerilor anticipate.
Similare
RECOMANDĂRI