Ion Leahu: În primele 100 de zile ale noului guvern a reuşit să se îndepărteze de prăpastia defaultului şi a zdruncinărilor sociale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Leahu: În primele 100 de zile ale noului guvern a reuşit să se îndepărteze de prăpastia defaultului şi a zdruncinărilor sociale

În primele 100 de zile ale noului guvern, condus de Maia Sandu, Moldova a reuşit să se îndepărteze de prăpastia defaultului şi a zdruncinărilor sociale, consideră expertul Ion Leahu.

Solicitat de agenţia INFOTAG să comenteze guvernarea blocului ACUM şi a Partidului Socialiştilor, el a amintit că aceştia au venit la guvernare într-o atmosferă extrem de tensionată, plini de conflicte serioase între susţinători şi oponenţi".

"Situaţia a fost schimbată cu participarea Guvernului. Apoi au devenit acute problemele privind îndeplinirea angajamentelor bugetare şi realizarea proiectelor mari, iniţiate de predecesori. Totodată, a apărut nevoia de reforme, în primul rând în justiţie. Şi toate acestea au avut loc pe fundalul obstrucţiei şi sabotajului din partea fostei guvernări", a declarat fostul reprezentant al Moldovei în Comisia Unificată de Control.

El a spus că un avantaj evident al guvernării Cabinetului de miniştri al lui Sandu este "reluarea finanţării externe a ţării".

"Există progrese în deoligarhizare, deşi foarte modeste. Va fi extrem de dificil de rezolvat problemele legate de aprovizionarea cu gaze naturale, cu tarifele la energia electrică, cu complexul Chişinău Arena, cu "Air Moldova", cu fostul stadion republican. Această listă a celor mai acute probleme din republică nu este completă", susţine expertul.

Leahu a menţionat că se înregistrează progrese în politica externă.

"Cu partenerii occidentali a fost stabilită o înţelegerea reciprocă, există decizii concrete cu privire la acordarea unor împrumuturi. Şi cu Moscova lucrurile s-au mişcat din loc, însă nu prea reuşit pentru Moldova. Rusia, folosind un motiv şocant precum evacuarea şi lichidarea muniţiilor, va încerca să îndrepte politica externă a Chişinăului spre interesele sale", consideră el.
Similare
RECOMANDĂRI