Iurie Leancă: Ar fi foarte realist să depunem cererea de aderare la UE în doi-trei ani
Sursa foto:Independent Vizualizari:

Iurie Leancă: Ar fi foarte realist să depunem cererea de aderare la UE în doi-trei ani

Republica Moldova nu poate deveni stat funcţional, decât prin integrarea în UE. Dacă vom continua să facem reformele necesare, în doi-trei ani ar fi foarte realist să depunem cererea de aderare la UE.

Declaraţia a fost făcută de către vicepremierul pentru Integrare Europeană Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru Timpul.md.
 

„Nu sunt nou în meseria de a formula anumite obiective pe domeniul integrării europene. Fiind ministru de Externe din 2009 şi, după aia, prim-ministru, nu doar am vorbit despre valori şi obiective, dar am şi reuşit, împreună cu echipa, să realizăm anumite chestiuni. Deseori mi-am pus şi credibilitatea mea la bătaie. Acum nu vorbesc despre data, când ar trebui să depunem cererea de aderare, dar despre faptul că R. Moldova nu poate deveni stat funcţional, decât prin integrarea în UE. Sper că vom reuşi după alegeri să clădim o majoritate proeuropeană, ceea ce ar însemna proreforme acasă. Tot atunci ar trebui, împreună cu partenerii noştri din Occident, să facem o evaluare despre termenul realist în care să depunem cererea de aderare, pentru a obţine mai întâi statutul de ţară candidat”, a declarat Iurie Leancă.

Fiind rugat să anunţe un termen, politicianul a rpspuns: ”Dacă vom continua să facem reformele necesare, cred că în doi-trei ani ar fi foarte realist să depunem cererea de aderare la UE, în condiţiile în care va rămâne o guvernare proeuropeană. Nu contează că va fi Leancă sau altcineva, într-o funcţie importantă, contează ca obiectivul să rămână intangibil. Îmi doresc să avem cât mai multe partide de stânga proeuropene, şi nu filoruse sau nostalgice, cum sunt socialiştii de astăzi, care nu se deosebesc cu nimic de comunişti”.  

Similare
RECOMANDĂRI