Juristul PSRM: Nu cred că Partidul Socialiştilor va refuza întâlnirea cu blocul ACUM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Juristul PSRM: Nu cred că Partidul Socialiştilor va refuza întâlnirea cu blocul ACUM

Juristul Partidului Socialiştilor, Fadei Nagacevschi, spune că nu crede că PSRM va refuza invitaţia de a se întâlni lansată de blocul ACUM. Întrebarea este dacă socialiştii vor fi gata pentru marţi, ora 11.00, pentru această întâlnire sau ea va avea loc miercuri sau joi, spune juristul.

„Când blocul ACUM a fost la Preşedinţie, atunci preşedintele Igor Dodon a vorbit despre un pachet suplimentar de proiecte de legi pentru deoligarhizarea Republicii Moldova. În această situaţie, mă întreb dacă PSRM deja are pregătit acest proiect şi propunerile lor”, a menţionat Fadei Nagacevschi. Juristul spune că este optimist nu doar că PSRM va veni la întâlnirea cu blocul ACUM, dar şi că aceste două formaţiuni vor găsi un numitor comun şi vor începe cât de curând să lucreze „pentru binele ţării”. În contextul în care se vorbeşte despre o lipsă de încredere existentă între PSRM şi ACUM, Fadei Nagacevschi spune că în politică nu trebuie să existe încredere absolută între partide, dar lucrurile trebuie să se bazeze pe anumite strategii.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Alexandru Slusari spune că propunerea blocului ACUM este foarte clară şi punctuală şi se referă la „deoligarhizarea ţării”. „Vom vedea care este linia de gândire a socialiştilor”, spune parlamentarul. În opinia lui, dacă PSRM va răspunde invitaţiei blocului ACUM, acesta va fi primul pas, iar următorul pas va fi cu ce vor veni socialiştii şi în jurul căror principii se vor purta discuţiile.

Totodată, politicianul spune că nu ar exista o încredere între blocul ACUM şi PSRM. „Istoria relaţiilor noastre, în special după anul 2016 când s-a spus una şi s-a făcut altceva de către socialişti, nu a inspirat încredere. Dar eu cred că acum este aşa o situaţie, dacă noi avem simţul responsabilităţii faţă de ţară, dacă pentru noi contează ceea ce am promis alegătorilor, atunci încrederea poate cumva restabilită”, spune Alexandru Slusari.

Şi deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Mihai Popşoi spune că între cele două formaţiuni este puţină încredere. În opinia lui, totuşi, trebuie pus în prim plan „interesul cetăţeanului”. Politicianul spune că încrederea poate fi restabilită cu paşi mici, iar dacă PSRM va accepta invitaţia blocului ACUM la discuţii, atunci se va face un pas mic, dar semnificativ în acest sens.

Preşedintele ADEPT, Igor Boţan, spune că nu crede într-o coaliţie formată din PSRM şi blocul ACUM, dar ar putea avea loc un acord de lungă durată. „Nici bloc, nici coaliţie, nici alianţă, dar un acord de lungă durată. O coaliţie situativă nu va rezolva nimic, dar un dialog responsabil şi un acord forţat de lungă durată ar putea avea loc”, spune Igor Boţan. Acest acord ar însemna inclusiv votarea preşedintelui Parlamentului şi şefului Guvernului. În plus, acest acord ar însemna ca, pas cu pas, să fie eliberate instituţiile statului, fără a fi încălcată legea.

Luni, 8 aprilie, Blocul Politic ACUM DA PAS a invitat fracţiunea parlamentară a PSRM la discuţii publice pentru a discuta despre tergiversarea procesului de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului, „proces care blochează discutarea şi adoptarea legilor necesare pentru eliberarea statului din captivitatea sistemului oligarhic”. Invitaţia este pentru marţi, 9 aprilie, ora 11.00, sau în altă zi şi oră convenite de comun acord, în sala de conferinţe a Parlamentului.
Similare
RECOMANDĂRI