Legile generatoare de corupţie pot fi raportate prin intermediul unei platforme lansate de PNUD şi CNA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Legile generatoare de corupţie pot fi raportate prin intermediul unei platforme lansate de PNUD şi CNA

PNUD şi CNA au lansat platforma „reLAWed”, prin care orice cetăţean va putea semnala legi sau acte normative ambigue sau interpretabile, care pot genera corupţie. Ulterior, actele normative vor fi examinate de CNA în vederea identificării riscurilor de corupţie, după care vor fi propuse pentru modificare.

Platforma poate fi accesată de la calculator sau de pe un dispozitiv mobil, prin intermediul paginii web oficiale a Centrului Naţional Anticorupţie www.cna.md sau de pe adresa http://relawed.cna.md/. Aceasta oferă utilizatorilor posibilitatea de a descrie norma problematică, dar şi de a propune modificări pentru actul normativ pe care l-au raportat. Toate sesizările pot fi făcute şi în mod anonim, fără divulgarea datelor care să conducă la identificarea persoanei.

Utilizatorii vor putea urmări la ce etapă se află examinarea sesizării pe care au făcut-o, accesând compartimentul „Arhiva” sau „Raportări recente” de pe pagina platformei sau vor primi informaţii pe adresa de e-mail.

Platforma va conţine şi statistici ale raportărilor, acestea fiind inserate la rubricile „Top cele mai semnalate acte normative”, „Top semnalări înregistrate după statut”, „Total semnalări înregistrate după ocupaţie”.

 

Potrivit Lidiei Chireoglo, directoare adjunctă a Centrului Naţional Anticorupţie, platforma va implica cetăţenii în îmbunătăţirea cadrului legal, înlăturarea ambiguităţilor şi a neclarităţilor din legi şi va asigura o mai bună comunicare dintre cetăţeni şi instituţiile statului. „Vom fi deschişi să analizăm orice sugestie sau notificare legată de lacunele din legislaţie, astfel unindu-ne eforturile pentru a clarifica şi revizui interpretările generatoare de corupţie. Îndemnăm tinerii activi, funcţionarii din instituţii, avocaţii, reprezentanţii mediului de afaceri şi toţi cei care au un cuvânt de spus pe această platformă să ne semnaleze, iar noi ne angajăm să tratăm cu responsabilitate şi transparenţă toate aceste sesizări”.

Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova a menţionat: „Legile centrate pe cetăţeni şi pe interesul public contribuie în mod substanţial la prevenirea corupţiei. Este recunoscut că prevenirea este mai puţin costisitoare şi mai eficientă decât combaterea consecinţelor acestui flagel. Suntem convinşi că implementarea unor abordări inovative centrate pe implicarea cetăţenilor, cum este aplicaţia reLAWed, vor contribui la obţinerea unor rezultate sustenabile de prevenire a corupţiei în Republica Moldova”.

Designul interfeţei platformei „reLAWed” a fost elaborat de echipa câştigătoare a „LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People”, care s-a desfăşurat în perioada 8-10 noiembrie 2019, la Chişinău şi a întrunit 30 de tineri şi tinere din întreaga ţară. Denumirea aplicaţiei, de asemenea, a fost propusă de una dintre echipele premiate în cadrul Hackathonului.

Platforma „reLAWed” a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităţilor actorilor din sectorul public şi privat, precum şi ale organizaţiilor societăţii civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor şi standardelor de prevenire a corupţiei.

Similare
RECOMANDĂRI