Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lipsă de încredere, ameninţări, cadouri electorale şi finanţare la limita legii a partidelor şi candidaţilor, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate în urma alegerilor parlamentare din 2021

Lipsă de încredere, ameninţări, cadouri electorale şi finanţare la limita legii a partidelor si candidaţilor sunt doar câteva dintre problemele semnalate de cetăţeni în urma alegerilor parlamentare din 2021. Datele unui sondaj realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la cererea PNUD Moldova mai arată că este nevoie de educatie civică pentru ca alegerile din Republica Moldova să fie cu adevărat democratice.

Potrivit sondajului, 21% dintre alegătorii chestionati susţin că ştiu sau au auzit de cadourile electorale. Alţi 12 % vorbesc despre votul în locul altor persoane iar 8 % susţin că au auzit despre cazuri de ameninţare la locul de muncă privind opţiunea de vot la alegerile parlamentare din 2021.

ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII LA ALEGERILE PARLAMENTARE 2021
Cadouri electorale- 21 %
Votarea în locul altei persoane – 12 %
Au fost ameninţaţi la locul de muncă – 8 %

Sondajul mai arată că peste 60% dintre alegători consideră netransparent modul în care au fost finanţate partidele politice şi candidaţii. Doar 1% dintre alegătorii chestionati au sustinut că finantarea a fost conform legii.

FINANŢAREA PARTIDELOR ŞI CANDIDAŢILOR

Deloc nu este transparent – 33 %
Destul de netransparent – 31 %
Destul de transparent – 15 %
Foarte transparent - 1 %
Nu Ştiu – 23 %

Repondenţii au fost întrebaţi şi despre câtă încredere au în rezultatele alegerilor parlamentare, locale şi prezidenţiale. Aproape 65% au spus că au încredere, iar 9% că este dificil de dat un răspuns la intrebare.

 ÎNCREDERE ÎN REZULTATELE ALEGERILOR
Deloc nu am încredere- 11 %
Mai degrabă nu am încredere – 16 %
Mai degrabă am încredere – 50 %
Foarte multă încredere – 14 %
Dificil de răspuns – 9 %

Majoritatea alegătorilor, adică 78%, cred că educaţia civică este importantă pentru asigurarea unor alegeri transparente şi corecte. Sondajul de opinie a fost realizat prin telefon, pe un eşantion de 1500 de persoane, iar marja de eroare este de + - 2,6 %.
Similare
RECOMANDĂRI