VIDEO. Igor Dodon: PSRM îi cere Maiei Sandu să desemneze un candidat la funcţia de premier până la data de 1 februarie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Igor Dodon: PSRM îi cere Maiei Sandu să desemneze un candidat la funcţia de premier până la data de 1 februarie

PSRM îi cere Maiei Sandu să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru până la data de 1 februarie curent. Totodată, PSRM se va adresa la Curtea Constituţională pentru a afla cum poate fi „pedepsit” preşedintele în caz că nu desemnează un candidat la funcţia de şef al Executivului. Declaraţiile au fost făcute de către liderul PSRM, Igor Dodon, după ședința Executivului Politic al PSRM.

„Maia Sandu deja încalcă Constituţia, care spune foarte clar că după consultarea cu fracţiunile parlamentare, preşedintele este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru. În aceste condiţii, PSRM cere în mod categoric desemnarea unui candidat până la data de 1 februarie. La 1 februarie se deschide sesiunea parlamentară. Noi pregătim mai multe iniţiative, unele referitoare şi la preşedinte.

Mâine dimineaţa deputaţii PSRM se vor adresa la Curtea Constituţională cu două întrebări:
- care este termenul maxim al preşedintelui să desemneze candidat după demisia premierului, guvernului?
- care sunt sancţiunile pentru preşedintele ţării, în caz că nu desemnează candidat la funcţia de premier?

Noi pledăm pentru alegeri anticipate în 2021. Se pare că Maia Sandu încearcă să preia tactica aşilor din mânică de pe timpul AIE”, a menţionat Igor Dodon. 

Ex-preşedintele a mai menţionat că PSRM vrea alegeri parlamentare anticipate. Astfel, deputaţii PSRM vor chema mâine şefii de fracţiuni din Parlament la discuţii, pentru realizarea unei foi de parcurs în vederea declanşării anticipatelor.

Igor Dodon a mai ameninţat cu proteste în cazul în care Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcţia de premier. 

„Dacă preşedintele R. Moldova şi complicii săi vor abuza în continuare de norma constituţională şi vor face aceste jocuri, ne rezervăm dreptul de a adopta toate acţiunile constituţionale şi legale, inclusiv proteste în masă faţă de uzurpatorii puterii de stat”, a mai declarat Igor Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a declarat că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc în 2021, însă aestea nu sunt posibile decât după luna iunie. 

Similare
RECOMANDĂRI