Maia Sandu: Blocul ACUM este împotriva federalizării şi poziţia nu are cum să se schimbe
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Blocul ACUM este împotriva federalizării şi poziţia nu are cum să se schimbe

Blocul ACUM este împotriva federalizării şi poziţia nu are cum să se schimbe. Declaraţia aparţine prim-ministrei Maia Sandu, făcută în platoul postului public de televiziune Moldova 1. Totodată, Maia Sandu spune că deşi vicepremierul pentru reintegrare a fost înaintat în Guvern de către socialişti, votul în executiv este comun şi dacă acest vicepremier va veni cu idei de federalizare, ele nu vor fi susţinute.

„Are un vot în Guvern. Dacă va veni cu idei pe care nu le considerăm potrivite, evident, aceste idei nu vor fi susţinute. Dacă va veni cu idei bune, îl vom susţine. Votul este al majorităţii în Guvern”, spune şefa cabinetului de miniştri. Declaraţia a fost făcută în contextul în care pe internet au apărut mai multe imagini video în care preşedintele Igor Dodon şi liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc vorbeau despre o eventuală coaliţie care ar fi avut la bază un acord secret unul dintre punctele căruia era federalizarea Republicii Moldova. Maia Sandu spune că această situaţie trebuie examinată de o Procuratură independentă.

Despre procurorul general Eduard Harunjen prim-ministra spune că cel mai bine ar fi dacă şi-ar da demisia. Chiar dacă nu se va întâmpla acest lucru, Maia Sandu spune că s-a început lucrul asupra modificării Legii privind Procuratura şi, astfel, şeful Procuraturii oricum va trebui să plece.

Maia Sandu consideră că trebuie să înceteze şi „spectacolul” când membrii actuali ai Curţii Constituţionale au discreditat în totalitate această instituţie. „Curtea Constituţională nu trebuie să ia decizii în funcţie de contextul politic”, spune Maia Sandu. Potrivit ei, judecătorii CC trebuie să-şi dea demisia de onoare.

Totodată, Maia Sandu spune că a convenit cu Banca Naţională ca BNM să facă o solicitare către compania Kroll pentru a solicita încă o copie a raportului care vizează frauda bancară. „Dar va trebui să investigăm şi perioada 2010-2012, perioadă pe care compania Kroll nu a cercetat-o. Eu deja am dispus să se transmită solicitări către mai multe guverne străine ca să ne ajute în acest proces de investigare”, spune prim-ministra. Şefa cabinetului de miniştri spune că există o agenţie pentru recuperarea banilor furaţi, dar rezultatul acestei agenţii este zero.
Similare
RECOMANDĂRI