Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu este gata să propună săptămâna viitoare o soluţie pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu e gata să propună săptămâna viitoare o soluţie pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. În emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova, şeful statului a declarat că această soluţie va depinde de felul în care vor răspunde formaţiunile parlamentare, la apelul său de a nu vota de două ori guvernele pe care le-ar propune candidaţii desmnaţi la funcţia de prim-ministru.

După ce Curtea Constituţională a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva, preşedintele Maia Sandu spune că e gata să aleagă o altă cale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Săptămâna viitoare o să vin cu următorul pas pe care îl consider eu corect şi care ar putea să ofere o soluţie.  Dar asta depinde de decizia parlamentarilor. Urmează să vedem dacă se va găsi dorinţă în parlament ca să se facă acest angajament public, să se meargă pe calea nevotării pentru candidatul la funcţia de prim-ministru şi respectiv să se ajungă la declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.
Maia Sandu e obligată să propună un candidat la funcţia de prim-ministru, iar termenul în care trebuie să facă acest lucru este interpretat diferit de experţii în drept constituţional. Un nou guvern trebuie investit în cel mult trei luni de la căderea celui precedent, iar în această perioadă, preşedintele trebuie să reuşească să propună cel puţin doi candidaţi la funcţia de premier. În aceste condiţii, Maia Sandu speră că în Parlament se va găsi un număr suficient de deputaţi care să-şi asume angajamentul de a vota împotriva candidaţilor pe care i-ar propune.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Am văzut că este o încercare de a adopta o declaraţie comună în Parlament prin care membrii parlamentului actual îşi asumă angajamentul să nu voteze de două ori numirea unui guvern şi prin asta să declanşeze alegeri anticipate. Mai multe personaje iresponsabile din parlament nu îşi doresc aceste alegeri şi încearcă să trimeze această situaţie.

După consultările cu partidele parlamentare, Maia Sandu a spus că unele dintre acestea nu-şi doresc alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă pledează pentru ele în mod public.

 
Similare
RECOMANDĂRI