Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu este nemulţumită de activitatea CEC înainte de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Liderul PAS Maia Sandu este nemulţumită de activitatea Comisiei Electorale Centrale înainte de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Ieri, CEC-ul a interzis partidelor politice să finanţeze campania electorală a candidaţilor. Maia Sandu susţine că decizia este de fapt o metodă pusă la cale de Igor Dodon şi Maxim Lebedinschi, prin care se încearcă fraudarea alegerilor.

Conform deciziei Comisiei Electorale Centrale, candidaţii la alegerile prezidenţiale nu vor putea beneficia de resursele financiare acumulate până acum în conturile partidelor. Banii pentru campania prezidenţială ar urma să fie colectaţi, începând cu 1 octombrie, chiar când începe campania electorală, spun cei de la PAS.

MAIA SANDU, preşedinte PAS: "Noi credem că asta este o decizie abuzivă a noi majorităţi socialiste a noii majorităţi de la CEC, încropită de fostul consilier al lui Dodon, Maxim Lebedinschi. Toată porcăria asta este pusă la cale de Igor Dodon şi echipa lui".

Candidatul PAS la prezidenţiale, Maia Sandu, susţine că această decizie a Comisiei Electorale Centrale ar fi favorabilă lui Igor Dodon, care, intenţionat, este înscris ca un candidat independent.  

MAIA SANDU, preşedinte PAS: "Vă mai intrebaţi de ce Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat independent. Aţi crezut pentru că el nu vrea să murdarească imaginea socialiştilor. Nu, pentru ca să mai pună la cale o metodă de fraudare a acestor alegeri. Stimaţi membri ai CEC care aţi votat pentru această decizie, ce aţi avut în cap ? Aşa repede v-a pus Igor Dodon la colţ?".

Serviciul de presă al preşedintelui Igor Dodon nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Nici secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinsci, nu a vrut să comenteze declaraţiile Maiei Sandu. În schimb, CEC-ul a venit cu o reacţie. 

"În alegerile prezidenţiale, calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. În aceste condiţii, partidul politic şi blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susţinere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condiţiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs...Totodată, declaraţiile potrivit cărora donaţiile pot fi făcute doar începând cu data de 1 octombrie sunt false. Contul cu menţiunea "Fond electoral" poate fi deschis şi până la înregistrarea concurentului electoral, cu condiţia ca orice încasări şi cheltuieli de pe acest cont să se facă doar după înregistrarea concurentului electoral. În acest sens, menţionăm că cei doi concurenţi electorali, deja înregistraţi la CEC, pot să deschidă cont la bancă, să primească donaţii şi să efectueze cheltuieli", se spune în reacţia CEC.

Partidul Actiune si Solidaritate cere Comisiei să anuleze noua decizie privind finanţarea campaniei prezidenţiale şi spune că va sesiza comunitatea internaţională.
Similare
RECOMANDĂRI