Maia Sandu: Guvernul va lansa un concurs pentru cele două funcţii vacante de judecători ai Curţii Constituţionale
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Maia Sandu: Guvernul va lansa un concurs pentru cele două funcţii vacante de judecători ai Curţii Constituţionale

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că guvernul va desemna cei doi judecători la Curtea Constituţională prin concurs.

„Ultimele evenimente ne-au arătat că este crucial ca judecătorii Curţii Constituţionale să stea la paza Constituţiei şi să asigure că Republica Moldova rămâne un stat democratic, indiferent de actorii politici aflaţi la putere. În acest sens, Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele 2 funcţii vacante de judecători ai Curţii Constituţionale. Pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi cât mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecţie. Regulile concursului şi criteriile de evaluare a candidaţilor vor fi stabilite astfel încât anume competenţa, meritele profesionale şi integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării câştigătorilor. În Curtea Constituţională trebuie să ajungă oameni independenţi, atât faţă de sfera politică, cât şi de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Totodată, prim-ministrul Republicii Moldova a mai declarat că primul pas ar trebui să fie curăţarea instituţiilor statului pentru a fi eliminată corupţia şi abuzurile, iar „pentru ca acest proces să fie durabil şi să asigure că democratizarea şi modernizarea ţării sunt ireversibile, este obligatoriu ca în funcţiile definitorii să ajungă persoane competente, corecte şi incoruptibile. Republica Moldova trebuie să înceapă construcţia de instituţii puternice care să contracareze pe viitor orice încercare de capturare a statului”.

Similare
RECOMANDĂRI