Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu, la Bucureşti: R. Moldova a simţit mereu umărul României alături. Este un moment unic pentru a obţine rezultate istorice în relaţia noastră

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat marţi că ţara pe care o reprezintă a simţit mereu, în 2021, „umărul României alături”, fapt care a ajutat-o să treacă mai uşor prin crize şi să demareze construcţia unui viitor mai bun, invocând totodată un moment unic pentru a obţine “rezultate istorice” în relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti, scrie caleaeuropeana.ro

Prezentă la Bucureşti la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis, şefa statului moldovean a arătat că România a susţinut “ferm” Republica Moldova pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educaţional, iar acest sprijin este resimţit de cetăţeni, vorbind despre faptul că “Astăzi, cu peste 500 de mii de doze oferite, gratis, România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi, iar la ele se adaugă milioane de unităţi de echipamente de protecţie”.

Ea a pledat pentru creşterea investiţiilor comerciale reciproce. “Importante sunt investiţiile româneşti în Republica Moldova, dar şi deschiderea pieţei româneşti pentru producătorii noştri. România este de mai mulţi ani partenerul nostru comercial cel mai important. Spre România merg cele mai multe dintre exporturile noastre. Ne dorim ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă, inclusiv prin reformele din justiţie, să facem din Republica Moldova un loc sigur şi atractiv pentru investiţii. Vreau să transmit mesaj pentru investitori: Republica Moldova se schimbă, statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, aşa că vă aşteptăm să veniţi în Republica Moldova”, a declarat Sandu.

Ea a subliniat că vizita sa oficială la Bucureşti reprezintă o conformare în plus a legăturii speciale pe care Republica Moldova o are cu România.

“În 2021, Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai uşor prin crize, dar şi să începem a construi un viitor mai bun. Datorită României şi ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut în decembrie la Chişinău, Republica Moldova a primit primele donaţii de vaccin anti-COVID-19, care ne-au permis să începem procesul de vaccinare la începutul lunii martie şi să salvăm mii de vieţi. (…) România este cel mai mare donator de vaccin, iar la ele se adaugă milioane de unităţi de echipamente de protecţie. În primăvara anului 2020, medicii din România au venit să lucreze cot la cot cu colegii lor din Republica Moldova în secţiile de COVID pline de pacienţi. Mă bucur că am putut răspunde şi noi în această toamnă cu un gest similar. (…) În această toamnă, în plină criză energetică, Guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură pentru a produce energie termică”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a mai arătat că există o cooperare foarte bună între Chişinău şi Bucureşti şi foarte multă deschidere din partea autorităţilor din ambele ţări, scrie sursa citată.

“Contăm şi de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar şi pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge şi cu susţinerea prietenilor noştri de la Bucureşti. Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova şi România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetăţenilor noştri. Ne aflăm într-un moment unic din punct de vedere politic la Chişinău, iar de la Bucureşti avem un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova. Există toate premisele pentru a obţine rezultate istorice în relaţia noastră şi pentru ca următorii ani să fie cei mai buni şi mai de succes în relaţia dintre ţările noastre“, a declarat Maia Sandu. 

România, prin ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi Republica Moldova, prin vicepremierul şi ministrul de externe Nicolae Popescu, au semnat marţi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu, Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, un document esenţial care reprezintă baza cooperării viitoare concrete în plan bilateral între Bucureşti şi Chişinău.

Vizita preşedintelui Republicii Moldova este prima vizită oficială în România pe care aceasta o efectuează după alegerile anticipate din 11 iulie 2021 şi are loc în contextul celebrării în acest an a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale. 

Vizita oferă totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de şef de stat – de la Chişinău, din 29 decembrie 2020 şi din 27 august 2021, precum şi de la Bucureşti, din 20 aprilie 2021.

La 29 decembrie 2020, Klaus Iohannis a fost primul şef de stat primit de Maia Sandu după inaugurarea sa în funcţia de preşedinte. La acel moment, preşedinţii României şi Republicii Moldova au adoptat o Declaraţie comună destinată consolidării parteneriatului strategic bilateral, liderii de ambele maluri ale Prutului reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens. 

La 20 aprilie, la Bucureşti, Klaus Iohannis a reafirmat susţinerea României pentru agenda de reforme a preşedintelui Republicii Moldova, în timp ce Maia Sandu a apreciat “sprijinul României pentru calea europeană a Republicii Moldova”.

La 27 august, preşedintele Klaus Iohannis a participat la Chişinău la ceremoniile de aniversare a 30 de ani de la proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova, la invitaţia preşedintei Maia Sandu, împreună cu omologii polon şi ucrainean, Andrzej Duda şi Volodimir Zelenski. Cu acea ocazie, şeful statului a subliniat că Republica Moldova nu ocupă doar un loc special în politica externă a României, ci mai ales în inimile românilor.

În termeni practici, România a furnizat un sprijin substanţial Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19. După ce în 2020 a trimis o echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali, Bucureştiul a furnizat Chişinăului peste 500.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, precum şi donaţii substanţiale de echipamente şi dispozitive medicale către Republica Moldova. Una dintre tranşele de vaccin a fost livrată simbolic la 27 martie când s-au împlinit 103 ani de la unirea Basarabiei cu România. Aceste forme de sprijin au fost descrise de preşedinta R. Moldova drept “podul de vaccinuri” peste Prut. Un ajutor umanitar a fost acordat şi la 19 februarie, în cadrul unei vizite efectuate de ministrul de externe Bogdan Aurescu la Chişinău, când România a donat Republicii Moldova 1.500.000 de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti de protecţie de tip FFP3, 100.000 de combinezoane, 100.000 de mănuşi de unică folosinţă, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro. Gestul fratern din partea României a fost răsplătit recent de Republica Moldova, care a trimis două echipe medicale la Iaşi pentru a sprijini România în combaterea pandemiei.

Similare
RECOMANDĂRI