Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Maia Sandu: Republica Moldova are o deschidere enormă în Uniunea Europeană

Republica Moldova are o deschidere enormă în Uniunea Europeană. O spune preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a revenit astăzi de la Bruxelles după o vizită oficială de două zile. Sandu crede că ar putea fi deblocate unele fonduri, şi am putea beneficia de noi ajutoare substanţiale de la comunitatea europeană, inclusiv vaccinul anti-covid. Toate însă, doar în schimbul unei stabilităţi politice la Chişinău şi instaurarea unui Guvern responsabil.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Uniunea Europeană vrea sa ne ajute. Vrea să sprijine dezvoltarea Moldovei, dar trebuie să aibă aici un partener de încredere. În acest sens, este sarcina noastră să ne organizăm pe intern şi să avem o guvernare stabilă şi responsabilă". 

Preşedintele Sandu susţine că oficialii de la Bruxelles sunt foarte interesaţi de actualitatea politică de la Chişinău. Şi pentru că multe dintre deciziile guvernanţilor au fost controversate şi au fost criticate de opinia publică, Republica Moldova a ratat multe ajutoare europene. 

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "În Uniunea Europeană există un potenţial enorm ca noi să fim ajutaţi - potenţial ratat în ultimii ani din cauza că la conducerea s-au aflat persoane care urmăreau interese de grup, corupte. Instituţiile UE vor să vadă progrese reale în investigarea "Furtului miliardului" şi alte scheme de corupţie şi nu doar justificări patetice din partea Procuraturii şi alte organe de drept din RM".

Maia Sandu mai spune că a solicitat sprijin în lupta cu noul coronavirus şi s-a referit, în special, la accesul cât mai rapid la vaccinul anti-covid pentru cei din prima linie, dar şi categoria cea mai vulnerabilă de cetăţeni. Totodată, preşedintele susţine că a negociat cu succes reluarea unor sprijine financiare. 

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Am obţinut de asemenea confirmarea că 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliţiei vor fi alocate cât de curând posibil. De asemenea, am ajuns la intelegerea potrivit căreia contractul pentru rezilienta in mărime de 15 milioane de euro sub formă de grant să fie semnat şi debursat cât de curând posibil".

La Bruxelles au fost setate câteva obiective pe termen mediu şi lung în cooperarea UE-Republica Moldova. În următorii ani ar urma să fie implementate mai multe proiecte în domenii-cheie precum energie, agricultură, infrastructură, protecţia mediului, etc. Reamintim că vizita Maiei Sandu la Bruxelles a avut loc în perioada 18-19 ianuarie. În capitala Belgiei, preşedintele Republicii Moldova a avut 10 întâlniri cu demnitari europeni de rang înalt precum preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, preşedintele Consiliului European Charles Michel, cu alţi înalţi reprezentanţi dar şi europarlamentari.
Similare
RECOMANDĂRI