Maia Sandu: Suntem într-o situaţie proastă pentru că nu avem un sistem energetic eficient
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Suntem într-o situaţie proastă pentru că nu avem un sistem energetic eficient

Conducerea politică a Republicii Moldova este preocupată de dificultăţile pe care le pot avea cetăţenii cu venituri mici şi mijlocii, de a ceea face tot ce se poate pentru a le veni în ajutor. Dar rezolvarea problemei ţine şi de eficientizarea sistemului energetic din Republica Moldova. „Este o situaţie nefericită. Guvernul oferă compensaţiile pe care poate să le ofere, pornind de la resursele disponibile. Dar nu Guvernul creşte aceste preţuri. Preţurile cresc la nivel mondial. Noi, din păcate, ca economie, ca ţară, pe domeniul energetic suntem într-o situaţie proastă pentru că nu s-au făcut foarte multe lucruri de-a lungul anilor, ca să avem altfel de sistem energetic astăzi”. Este declaraţia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, făcută în cadrul unei conferinţe de presă vineri, 19 noiembrie.

Maia Sandu a fost întrebată de IPN cum poate fi evitată o criză umanitară, ce poate fi determinată de creşterile de preţuri în lanţ la multe mărfuri şi servicii, în urma majorării tarifului la gaze. „Noi suntem tare îngrijoraţi de situaţia oamenilor cu venituri mici, şi nu doar. Pentru că înţeleg că şi oamenii cu venituri medii sunt afectaţi de aceste creşteri. Şi acest lucru se întâmplă peste tot – şi în ţări cu o economie mai dezvoltată. Oamenii au aceste obiecţii la creşterea preţurilor la energie. În cazul nostru, Guvernul a venit să compenseze în special pentru cei care au venituri mai mici şi compensează pentru o categorie destul de mare un anumit volum de gaze”, a explicat şefa statului.

„Oamenii care folosesc un anumit volum de gaze vor suporta cheltuieli mai mici Cei care au case mari şi consumă foarte multe gaze bănuiesc că sunt oameni care au şi venituri mai mari. Dacă nu au venituri foarte mari, e un imbold să ne gândim iarăşi la eficienţa energetică. Am discutat şi cu UE ca să avem mai multe fonduri în anii care urmează, aşa încât să putem să investim în eficienţa energetică. Şi aici mă refer şi la blocuri de apartamente din oraşele noastre, pentru că se cheltuie foarte multă căldură pentru a le încălzi şi am putea să plătim un tarif mult mai mic dacă ar exista această izolare termică. Şi ea poate fi făcută cu contribuţia statului” , a precizat Maia Sandu.

Şefa statului s-a referit la ridicarea tarifului la energia termică, amintind că Guvernul a anunţat deja că va compensa parţial creşterea tarifelor la acest tip de energie.

Similare
RECOMANDĂRI