Mandatul Adunării Populare a Găgăuziei expiră astăzi
Sursa foto:Gagauzinfo.md Vizualizari:

Mandatul Adunării Populare a Găgăuziei expiră astăzi

Mandatul actualei componenţe a Adunării Populare a Găgăuziei expiră astăzi, 20 ianuarie, când se împlinesc exact patru ani de la convocarea primei şedinţe. Potrivit legislaţiei electorale a Găgăuziei, alegerile au loc în cel mult trei luni de la expirarea mandatului. Data alegerilor a fost stabilită pentru 4 aprilie.

Contactat de IPN, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a declarat că pe 24 decembrie a expirat mandatul Comisiei Electorale Central de la Comrat. În Codul Electoral al Găgăuziei există o clauză care prevede că, dacă începe campania electorală şi componenţa Comisiei nu a fost schimbată, atunci scrutinul este organizat de către actuala componenţă. „Cel mai probabil, această Comisie va fi în situaţia să organizeze alegerile. Însă începutul campaniei electorale urma să aibă loc în cadrul mandatului. Acest lucru nu s-a întâmplat şi aceasta este o problemă”, a notat Igor Boţan.

Chestiunea cu privire la componenţa Comisiei Electorale a Găgăuziei a figurat pe ordinea de zi a şedinţei Adunării Populare din 19 ianuarie, însă a fost exclusă, alături de alte proiecte, inclusiv modificarea Codului Electoral. Aceasta, după ce deputaţii Adunării nu au putut ajunge la un consens cu privire la votarea bugetului Găgăuziei pentru anul 2021 şi au decis închiderea şedinţei.

La 20 noiembrie 2016, în Găgăuzia, unitate teritorială autonomă cu statut special în componenţa Republicii Moldova, s-au desfăşurat alegerile ordinare ale Adunării Populare, organ legislativ. Ca rezultat al scrutinului au fost aleşi 34 de deputaţi ale Adunării Populare a Găgăuziei de legislatura a VI-a: cinci desemnaţi de Partidul Socialiştilor, unul – de Partidul Democrat şi 28 – independenţi. Cel de-al 35-lea mandat a fost obţinut de un candidatul PSRM în urma alegerilor noi din 24 iunie 2018.
Similare
RECOMANDĂRI