Mihai Popşoi explică de ce ACUM nu acceptă un preşedinte de Parlament înaintat de PSRM
Sursa foto:rlive.md Vizualizari:

Mihai Popşoi explică de ce ACUM nu acceptă un preşedinte de Parlament înaintat de PSRM

Blocul electoral ACUM refuză să accepte o candidatură a partidului socialiştilor la funcţia de preşedinte al Parlamentului, pentru că, într-un astfel de caz, nu vor avea nicio garanţie că va fi votat pachetul de legi antioligarhic şi eliberarea statului din captivitate, „aşa cum bunăoară, spun că şi-o doresc şi cei din PSRM”. Cel puţin aşa argumentează deputatul ACUM insistenţa pe un speaker înaintat de bloc, şi nu de socialişti.

„Putem vota acea declaraţie politica privind capturarea statului, după care alegem speakerul, formăm toate organele Parlamentului, apoi purcedem la votarea acestui pachet de legi. Deşi, dacă se doreşte foarte şi foarte mult, se poate încerca votarea unor legi şi fără un speaker ales, pentru că legislaţia noastră este ambiguă. Dar, dacă ajungem la un consens cu PSRM, pe un pachet antioligarhic comun, restul lucrurilor se vor rezolva destul de rapid de la sine. Dacă există încredere pe acest pachet”, a declarat Popşoi.

Mihai Popşoi a explicat şi pe ce argumente se bazează respingerea tranşantă a unei candidaturi socialiste şi insistenţa pe un speaker înaintat de ACUM:

„Matematica parlamentară este de aşa natură, că dacă le oferim funcţia de speaker de la bun început, noi, având 26 de mandate, nu mai avem nicio influenţă, şi nu vom avea capacitatea de a destitui acel speaker, dacă va interveni o eventuală schimbare de macaz. În schimb, în cazul unui speaker ales din partea blocului ACUM, rămân în Parlament 75 de voturi, cu ajutorul cărora, speakerul poate fi demis oricând. De aceea, vulnerabilitatea este diferită.

Nu putem purcede la un pas atât de important, care ar cimenta o realitate politică în Parlament, fără ca partea cealaltă (PSRM) să demonstreze un gest de bunăvoinţă şi încredere pentru asigurarea procesului tehnic de votare a acestor legi şi eliberarea statului din captivitate, aşa cum bunăoară, spun că şi-o doresc şi cei din PSRM”, a explicat deputatul ACUM.

Citeşte şi: 

Igor Dodon a explicat de ce PSRM vrea funcţia de preşedinte al ParlamentuluiTVR Moldova menţionează că cei din blocul ACUM au acceptat invitaţia PSRM de a veni astăzi la discuţii. Totuşi, această întâlnire nu a avut vreun final clar, întrucât PSRM a insistat pe formarea unei coaliţii şi alegerea unui speaker înaintat de socialişti pentru a iniţia guvernarea, iar cei din ACUM au refuzat categoric formarea unei coaliţii cu PSRM şi acceptarea unui speaker socialist.


VIDEO. Dialog între Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Blocul ACUM
Mihai Popşoi: Ne pune în gardă insistenţa PSRM privind coaliţia şi partajarea de funcţii
Ion Ceban: Un partid cu 26 de mandate insistă şi pe funcţia de speaker, şi pe funcţia de premier. Nu există astfel de experienţe
ACUM, către PSRM: „Avem ideologii prea diferite, este evident că nu putem avea o coaliţie”
Socialiştii ar putea să o voteze pe Maia Sandu premier, dacă ACUM o va vota pe Zinaida Greceanîi speaker 
 
Similare
RECOMANDĂRI