Mihai Popşoi: Fără o Procuratură independentă, nu putem spera la prosperarea ţării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mihai Popşoi: Fără o Procuratură independentă, nu putem spera la prosperarea ţării

Fără o Procuratură independentă, nu putem spera la prosperarea Republicii Moldova pentru că nu va veni niciun investitor în ţară, dacă nu va avea certitudinea că afacerile sale sunt protejate de lege. Declaraţia aparţine deputatului Partidului Acţiune şi Solidaritate Mihai Popşoi. Politicianul spune că actuala guvernare munceşte pentru a exista o Procuratură profesionistă şi independentă.

Mihai Popşoi spune că în mare parte s-a ajuns deja la un consens în ceea ce priveşte reforma Procuraturii. Mărul discordiei rămâne comisia care va nominaliza cei câţiva candidaţi dintre care Consiliul Superior al Magistraturii va putea alege unul şi îl va putea propune preşedintelui la funcţia de procuror general. „Noi optăm pentru o comisie apolitică, de aceea, avem rezerve vizavi de reprezentanţii Parlamentului, ai Preşedinţiei sau Guvernului în această comisie. Noi dorim ca reprezentanţii în această comisie să fie apolitici, să fie experţi, inclusiv străini, profesionişti din domeniu astfel încât să nu se perceapă acest proces ca fiind unul politizat. Or, noi am avut unele experienţe mai puţin fericite în trecutul foarte recent”, a declarat parlamentarul.

Deputatul socialist Vasile Bolea susţine că proiectul privind reforma Procuraturii prevede că la concursul pentru noul şef al instituţiei să poată candida nu doar procurori, dar şi judecători, avocaţi, ofiţeri de urmărire penală şi nu doar actuali jurişti în funcţie, dar şi cei care au activat anterior în sistem. „Se mai discută asupra unor tensiuni, eu cred că în timpul apropiat se va reuşi să fie înregistrat acest proiect de lege în Parlament, să fie dezbătut şi să fie votat”, a declarat Vasile Bolea.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan consideră că greul pentru actuala guvernare abia urmează pentru că oamenii tolerează noua putere primele 100 de zile. În opinia lui, actuala guvernare se va confrunta cu sărăcia din ţară. „Sunt sigur că actuala guvernare deja a dat de greu şi trebuie să găsească soluţii. Sigur că eu salut acea deblocare a discuţiilor cu partenerii externi, una care este necesară. Acum o să vedem ce vor face guvernanţii pentru că guvernarea precedentă fără susţinerea din exterior a reuşit, totuşi, să construiască 1600 de kilometri de drum, a reuşit să implementeze mai multe proiecte sociale. Cu părere de rău, colegii noştri, cu susţinerea din exterior, au stopat celelalte proiecte”, spune Alexandru Jizdan.

Similare
RECOMANDĂRI