Ministerul Economiei şi Infrastructurii răspunde moţiunii de cenzură depusă de PSRM
Vizualizari:

Ministerul Economiei şi Infrastructurii răspunde moţiunii de cenzură depusă de PSRM

Deşi am moştenit un sistem economic stresat, plin de monopoluri, scheme frauduloase şi un mediu de afaceri criminalizat, în perioada celor cinci luni de activitate de la învestirea Guvernului Sandu, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a întreprins acţiuni şi a promovat politici publice care conduc direct la demonopolizarea sectoarelor economice, la eliminarea practicilor neloiale pe piaţă şi la scoaterea de sub practici criminale a mediului de afaceri, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

În contextul moţiunii de cenzură depusă de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) împotriva Guvernului Sandu, în care deputaţii PSRM indică că ”...prin inacţiunea sa pe diferite direcţii de activitate social-economică dăunează intereselor actualei generaţii şi viitoarelor generaţii de cetăţeni”, precum că ”...am atras atenţia asupra înrăutăţirii situaţiei social-economice a ţării...”, MEI aduce mai multe precizări.

Conform celor mai recente previziuni ale Băncii Europene de Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), economia Republicii Moldova s-a accelerat şi va înregistra o creştere economică de 3,8% faţă de un avans de 3,5% estimat în luna mai. Şi pentru 2020, BERD a îmbunătăţit prognoza, estimând o expansiune de 4,0% a PIB-ului..

Şi mai mult, în luna octombrie a anului curent Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 2 mlrd. 115 mil. lei, cu circa 100 mil. lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului curent. Prin urmare, acţiunile Ministerului Economiei şi Infrastructurii şi a Guvernului în perioada iunie-noiembrie 2019 au contribuit deja la accelerarea creşterii economice prognozate.

Printre aceste măsuri se regăsesc următoarele:

       -  Au fost analizate privatizările problematice şi cazurile de gestionare defectuoasă a patrimoniului statului în Metalferos, Calea Ferata, Aeroportul Internaţional Chişinău, Air Moldova, Arena Chişinău, Gările şi Staţiile Auto, Tutun-CTC, Moldexpo, Moldtelecom, RED-Nord Bălţi, Combinatul de vinuri Cricova, Mileştii Mici, Aeroportul Mărculeşti, Poşta Moldovei, Fabrica de sticlă. Au fost transmise dosarele către Procuratura Generală şi Procuratura Anticorupţie pe cazurile Aeroportul Internaţional Chişinău, Air Moldova, Arena Chişinău, Gările şi Staţiile Auto, Tutun CTC.
.
      -  Pentru demonopolizarea domeniului economic, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a promovat proiectele de Hotărâri de Guvern pentru eliminarea monopolului la exportul de deşeuri de metale (demonopolizarea „Metalferos”), eliminarea monopolului la exportul de nuci; a identificat soluţii pentru demonopolizarea pieţii de cereale şi exportul de cereale; au fost promovate propunerile la Legea deofoshorizării, prin care toate companiile care intră în relaţii contractuale cu statul sunt obligate să declare ultimul beneficiar. Este pregătit pachetul de lege pentru promovarea Comisiei pentru Investiţii strategice de importanţă naţională, care va avea drept scop investigarea potenţialelor contracte de investiţii în obiecte strategice naţionale, cu opţiunea de blocare a vânzării, concesionării sau oricăror altor tipuri de tranzacţii.

       -  În vederea dezvoltării sectorului economic a fost relansat programele de asistenţă economică şi financiară cu partenerii de dezvoltare – UE şi SUA, precum şi cu instituţiile financiare internaţionale – Banca Mondială, FMI, BERD, BEI, GIZ şi altele; a fost obţinută mărirea cotelor de export la produse agro-alimentare către UE fără taxe vamale;

        -  În sectorul energetic, a fost relansat şi accelerat discuţiile privind construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău, privind respectarea termenilor de finalizare a gazoductului, astfel încât Moldova să poată beneficia de resurse de gaze începând cu 2020. Totodată, au fost accesaţi 61 mln Euro pentru interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, şi anume pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcăneşti-Chişinău.

         - Pe domeniul transporturilor, şi în mod special, pe transportul aerian şi naval, a fost promovat un set de acte normative care vor scoate Republica Moldova din lista neagră a transportului aerian european şi, respectiv, din lista neagră a Memorandumul de înţelegere de la Paris privind controlul statului portului.
 
Similare
RECOMANDĂRI