Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Negocieri pentru noul Guvern

În pofida insistenţelor preşedintelui Maia Sandu de a declanşa alegeri parlamentare anticipate, liderul Partidului Socialiştilor şi cel al Platformei DA au început, separat, discuţiile pentru identificarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. Cei doi au făcut anunţul după ce, ieri, Curtea Constituţională a obligat şeful statului să identifice împreună cu deputaţii fracţiunilor parlamentare un nou candidat la funcţia de premier.

Igor Dodon a scris pe pagina sa socială că PSRM cheamă la negocieri toate forţele politice din Parlament pentru depăşirea crizei politice şi constituţionale.

"Chiar astăzi, PSRM va contacta reprezentanţii celorlalte fracţiuni şi grupuri parlamentare pentru a începe un dialog. ....  Totodată, cerem PAS şi Maiei Sandu să înceteze imediat atacurile la adresa Curţii Constituţionale, pentru decizia pronunţată marţi, 23 februarie, să înceteze acţiunile de subminare a statului de drept şi acţiunile de uzurpare a puterii în stat", spune Igor Dodon.

Şi liderul PPDA, Andrei Năstase, a chemat forţele politice la negocieri pentru identificarea unui candidat la funcţia de premier. El a reafirmat că este pregătit să conducă noul guvern.

ANDREI NĂSTASE, lider PPDA: "Am demarat deja exerciţiul necesar democratic de a discuta cu şefii partidelor pro-europene responsabile din Parlament. Şi întâi de toate cu PAS, ca mai apoi să discutăm şi cu alte partide".

Deputaţii de la "Pentru Moldova" insistă pe candidatura Marianei Durleşteanu la funcţia de prim-ministru. Propunerea a fost susţinută de peste 50 de deputaţi, în special de cei de la Partidul Socialiştilor şi de la Partidul Şor.

POZIŢIA PLATFORMEI "PENTRU MOLDOVA": "Platforma "Pentru Moldova" şi Partidul Politic "ŞOR" condamnă intenţiile declarate ale Maiei Sandu de a încălca, în continuare, buchia şi spiritul Constituţiei, precum şi hotărârile Curţii Constituţionale, care sunt obligatorii, şi de a băga ţara într-o criză politică de durată cu consecinţe extrem de grave, mai ales în contextul actual".

Şi democraţii i-au cerut preşedintelui Sandu să iniţieze cât mai rapid noi consultări pentru a depăşi impasul politic. Poziţia fermă a preşedintelui nu va soluţiona problema, spune liderul PDM, Pavel Filip.

PAVEL FILIP, lider PDM: "Daca preşedintele refuză să mai înainteze un candidat, Parlamentul nu poate fi dizolvat şi nu se mai poate ajunge la alegeri anticipate. În acest moment suntem departe de dezideratul anticipatelor cu toate consecinţele care vor fi. Referendum? Asta nu poate duce la dizolvarea parlamentului".

Democraţii mai spun că nu vor vota un guvern cu deputaţii ŞOR şi cu deputaţii transfugi. În schimb, cei de la PRO Moldova, au declarat că aşteaptă ca preşedintele Maia Sandu să se conformeze Constituţiei in timp ce deputaţii PAS insistă pe ideea declanşării alegerilor parlamentare anticipate.
Similare
RECOMANDĂRI