Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noua guvernare, dispusă să continue demiterile

Directorii Centrului Naţional Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică riscă să fie demişi după ce le va fi evaluată activitatea. Vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi a dat de înţeles aseară în emisiunea "Punctul pe Azi" de la TVR Moldova că şefii celor două instituţii nu au şanse să-şi păstreze funcţiile pentru că au lucrat ineficient. Analiştii politici atrag însă atenţia că noua guvernare trebuie să le explice clar motivele pentru care sunt demişi anumiţi funcţionari de rang înalt pentru a nu crea impresia că se răfuieşte cu adversarii politici.

MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Ruslan Flocea va fi demis, nu? -Nu cred că este un secret pentru nimeni. Ne amintim cum dumnealui a ajuns în acea funcţie. Dar, mai ales, ne amintim ultimii ani când cu corupţii mari, în special, nu a luptat nimeni. Au stat bine merci, s-au îngrăşat, vorba ceea. CNA-ul ba mai prindea un profesor, un medic, un poliţist, dar marii corupţi. În Parlament, Guvern, Agenţii, cum stăteau aşa şi stăteau, se fura ca în codru. CNA-ul nu vedea nimic.”

Şi conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică ar putea fi demisă după evaluarea activităţii acesteia.

MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Atât ANRE-ul, cât şi Consiliul Concurenţei şi-a făcut foarte prost treaba. Aceste două instituţii trec printr-o evaluare a activităţii, inclusiv o evaluare instituţională. Probabil vor suferi anumite schimbări, astfel încât optimizându-le să avem un regulator care să-şi facă treaba cu adevărat.”

Analiştii politici spun că noua guvernare ar trebui să explice amănunţit cetăţenilor motivele tuturor demiterilor şefilor de instituţii.

NICOLAE NEGRU, analist politic: „Ceea ce ar trebui să aibă în vedere noua putere e că atunci când evaluează, un şef de agenţie sau un alt şef de agenţie sau un procuror, nu doar ei trebuie să se convingă că această instituţie nu a activat, dar să-i convingă şi pe cetăţenii Republicii Moldova, să existe o anumită comunicare ca oamenii să nu-şi creeze impresia că e o răfuială politică- a, a venit noua guvernare, îşi pune oamenii săi.”

În actuala sesiune a legislativului, majoritatea parlamentară PAS a adoptat legi care prevăd evaluarea activităţii unor instituţii de stat şi demiterea şefilor acestora înainte de expirarea mandatului dacă se constată că au lucrat ineficient. Una dintre instituţiile a cărei activitate urmează să fie supusă controlului parlamentar e Centrului Naţional Anticorupţie. Deputaţii PAS spun că CNA e doar una dintre instituţiile statului care funcţionează defectuos.
Similare
RECOMANDĂRI