Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O delegaţie formată din deputaţi din Federaţia Rusă a venit într-o vizită de lucru în regiunea transnistreană, înaintea alegerilor neconstituţionale din stânga Nistrului

Delagaţia rusă s-a întâlnit la Chişinău cu liderul Partidului Socialiştilor şi cu mai mulţi deputaţi PSRM. Vizita din ajunul aşa-ziselor alegeri a stârnit indignare la Chişinău. Autorităţile spun că participarea la astfel de acţiuni este o sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Despre vizita de lucru în regiunea Transnistreană a anunţat chiar deputatul rus Vladimir Sipiaghin. El a postat o fotografie pe o reţea socială, şi prezintă întreaga delegaţie venită de la Moscova. În imaginea intitulată ,,Vizită de lucru în Transnistria", apar şi deputaţi socialişti din Parlamentul de la Chişinău, iar în centru lor este Oleg Vasneţov, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova.
La câteva ore de la postare, deputatul rus Vladimir Sipiaghin a schimbat mesajul care însoţea fotografia. În loc de Vizită de lucru în Transnistria a scris Vizită de lucru la Chişinău.
La scurt timp, şi Igor Dodon, liderul PSRM, a recunoscut că s-a întâlnit cu delegaţia rusă. Reprezentanţii PSRM nu au răspuns la telefon pentru a comenta situaţia.

Mâine, în regiunea transnistreană, va avea loc aşa-zisul scrutin prezidenţial. Autorităţile constituţionale de la Chişinău nu recunosc acest proces şi îl consideră o sfidare la adresa suveranităţii Republicii Moldova.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt, MAEIE: „Autorităţile naţionale le califică drept nelegitime şi nule, care contravin legislaţiei naţionale în vigoare precum şi principiile dreptului internaţional. Ministerul de Externe a venit cu un apel către toţi partenerii să externi de a se abţine de la delegarea observatorilor şi participarea la acest proces nelegitim.”

Experţii Promo-Lex spun că autorităţilor constituţionale au reacţionat promt doar că aceste declaraţii ar trebui expuse puternic şi de la tribunele instituţiilor internaţionale.

ION MANOLE, director Promo-Lex: „Acest lucru se întîmplă pe parcursul celor 30 de ani de la războiul moldo-rus, care a avut loc în 92. Acest lucru înseamnă sfidarea normele dreptului internaţional. Pe de altă parte asta ar însemna şi încălcarea acordului bilateral prin care părţile s-au obligat să nu susţină regimuri separatiste pe teritoriul celuilat stat. Această prezenţă demonstrează încă odată că Federaţia Rusă oferă suport generos regimului de la Tiraspol, inclusiv politic, militar şi economic.”

Fostul deputat Igor Munteanu crede însă că mesajul diplomaţilor de la Chişinău este incomplet fără mesajul altor autorităţi competente. „Totuşi, mai este strict necesar ca Ministerul de Interne să aplice câteva sancţiuni prevăzute de legislaţie contra unor cetăţeni ai Republicii Moldova, implicaţi in acest proces ilegal. În absenţa acestor măsuri, demersul diplomaţilor moldoveni rămâne un exerciţiu de retorică pură.”

Iar deputatul PAS, Oazu Nantoi, s-a arătat indignat de apariţia deputaţilor PSRM alături de deputaţii ruşi.

„Îi vedem pe deputaţii ruşi, veniţi să monitorizeze "alegerile" din stânga Nistrului. Îl vedem pe ambasadorul Rusiei. Şi-i vedem pe trădătorii de ţară din PSRM, chemaţi la Ambasada Rusiei...Scopul urmărit de Dodon e simplu – reluarea finanţării”, declară deputatul Oazu Nantoi.

În Republica Moldova au vrut să vină mai mulţi politologi şi experţi din Rusia. Au fost însă întorşi din drum pe Aeroportul din Chişinău. Unii nu şi-ar fi justificat scopul călătoriei, iar alţii au recunoscut că trebuiau să participe ca observatori la aşa zisele alegeri din regiunea Transnistreană.
Similare
RECOMANDĂRI