Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă sesizare la CCM ce îl vizează şi pe preşedintele R. Moldova

O nouă sesizare la Curtea Constituţională a Republicii Moldova care îl vizează şi pe şeful statului. Deputatul Sergiu Litvinenco cere magistraţilor să spună dacă Legea Supremă permite organizarea, simultan, a alegerilor parlamentare anticipate cu cele prezidenţiale dacă Igor Dodon îşi va da demisia iar funcţia rămâne vacantă. Experţii spun însă că nu este o practică bună de a organiza în acelaşi timp alegeri pentru parlament şi preşedinte.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Dacă vă aduceţi aminte, însuşi Igor Dodon spunea anterior că vrea să cureţe clasa politică de oamenii lui Plahotniuc oameni de ai lui Şor şi a iniţiat în spaţiul public oportunitatea. Noi îi oferim soluţia din punctul nostru de vedere acest lucru este posibil conform prevederilor constituţionale deasta am şi întrebat CCM. Doar condiţia este ca Igor Dodon să îşi dea demisia din funcţia de paraşedinte şi astfel deschide calea organizării alegerilor parlamentare anticipate odată cu alegerile prezidenţiale". 

Interpretarea unor articole din Constituţie nu poate avea efect decizional. 

NICOLAE OASMOCHESCU, expert constituţional: "Că nu este bine ca concomitent să fie organizate două scrutine prezidenţiale şi parlamentare dat fiind faptul că sunt două exerciţii diferite şi pot să se suprapună unui altuia şi în aşa mod să fie compromis însuşi procedura de alegeri şi a parlamentului şi a preşedintelui aşa că eu cred că dacă CCM va considera că sesizarea este admisibilă cel mai probabil că va da alşa o îndreptare  aproximativ cum fac acum". 

În argumentarea sesizării, Sergiu Litvinenco menţionează şi efectele economice pe care le-ar avea efectuarea ambelor scrutine concomitant.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Este binevenită din punct de vedere a resurselor bugetare pentru că în cazul respectiv practic sunt aceleaşi cheltuieli pe care le-ar suporta bugetul statului oricum avem alegeri prezidenţiale. Sigur că există riscul pentru Igor Dodon în procesul de curăţare a clasei politice ar putea să fie şi el aruncat la coşul de gunoi al istoriei asta este riscul dar eu cred că pentru Republica Moldova nu ar fi rău dacă s-ar curăţa clasa politică de omenii lui Plahotniuc Şor şi de Igor Dodon". 

Instituţia prezidenţială nu a comentat acest subiect. Precizăm că  deputatul socialist Vasile Bolea a depus şi el o sesizare la Curtea Constituţională pe acelaşi subiect, fără a primi răspuns de la magistraţii.
Similare
RECOMANDĂRI