Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă ştire falsă despre regiunea transnistreană circulă în spaţiul public

O nouă ştire falsă circulă în spaţiul public. De această dată, este vorba despre conflictul îngheţat din regiunea transnistreană despre care un fost consilier prezidenţial american ar fi declarat că trebuie lichidat cu ajutorul NATO. Informaţia a fost negată de ministrul de externe, Nicu Popescu.

Pe un site dubios a apărut un articol întitulat "Rusia are planuri mai mari dincolo de Ucraina şi Belarus" al cărui autor ar fi John Bolton, fostul consilier al preşedintelui SUA, Donald Trump. În material se vorbea despre aşa zisa lichidare a regiunii transnistrene. Informaţia a fost rapid preluată de unele surse media de la Chişinău şi răspândită cu comentariile de rigoare de către propagandişti. Şeful diplomaţiei de la Chişinău s-a autosesizat în acest caz şi a venit cu explicaţii.

NICU POPESCU, ministrul de externe: „Domnul Bolton a fost citat greşit sau discuţiile, relatarea şi opinia dumnealui a devenit sursa acestei dezinformări. În acelaşi timp, vreau să spun că societatea noastră nu e pentru prima dată se ciocneşte de aceste tentative de dezinformare. Evident, ele lasă o anumită amprentă. Creează situaţii care au potenţial de a agrava relaţiile interstatalele, subminează încrederea în democraţie.”

Mai mult, ministrul de externe a dat asigurări că poziţia Chişinăului nu s-a schimbat în raport cu soluţionarea conflictului îngheţat de pe Nistru.

NICU POPESCU, ministrul de externe: „Soluţia acestui conflict poate fi doar paşnic negociată şi prin dialog. Bunăoară, domnul Bolton a fost la Chişinău acum 2 ani, eu am avut o întrevedere cu el şi am discutat inclusiv situaţia din regiune.”

Nicu Popescu a mai anunţat că este nevoie urgent de o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2. Reuniunea însă nu poate avea loc din cauză că portofoliul de la ministerul Reintegrării a rămas vacant după demisia lui Veaceslav Kulminski.

NICU POPESCU, ministrul de externe: „Lipsa unui vicepremier de reintegrare la Chişinău este un subiect şi e abordat de toţi partenerii noştri. Toţi ne dorim o claritate asupra unei date eventuale la această nouă rundă.”

O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 privind diferendul transnistrean trebuia să aibă loc în noiembrie. Ultima întâlnire în acest format a avut loc pe 20 ianuarie 2021.
Similare
RECOMANDĂRI