Oazu Nantoi: Gaz vom avea, problema este cu preţul. Noi acum plătim preţul coruperii, trădării şi incompetenţei timp de 30 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oazu Nantoi: Gaz vom avea, problema este cu preţul. Noi acum plătim preţul coruperii, trădării şi incompetenţei timp de 30 de ani

R. Moldova va fi asigurată cu gaz, din punct de vedere tehnic, problema este în preţ. Opinia a fost exprimată de către invitaţii ediţiei de astăzi a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova:  expertul în energetică, Sergiu Tofilat; fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea şi deputatul PAS, Oazu Nantoi.

„Pentru lunile următoare avem nevoie urgent de gaz şi evident că el astăzi este scump. Vorbim despre o criză a gazelor temporară. Acest lucru încearcă să-l valorifice administraţia de la Kremlin, în anumite scopuri politice. Probabil ei aşteaptă şi forţează o întâlnire cu Maia Sandu. Rusia ne-a prins într-o situaţie dificilă pentru că timp de 30 de ani, guvernările anterioare n-au luat măsuri suficiente ca să nu mai depindem de gazele ruseşti şi astăzi suntem forţaţi să semnăm un contract cu Gazprom-ul la condiţii dezavanjatoase. Deci Rusia vrea să ne pedepsească pentru că nu am votat un partid pro rus. E un şantaj din partea Rusiei, sunt motive politice. În principiu, Gazprom are nevoie mai mare de acest contract cu Moldovagaz decât noi, din simplu motiv ca să poată în continuare finanţa regiunea transistreană”, este de părere Sergiu Tofilat, expert în energetică.

„Timp de 20 de ani, dependenţa R.Moldova de Gazprom a sporit în proporţie geometrică. Nimeni n-a dorit la modul serios să realizeze interconexiunea reţelelor electrice cu piaţa energetică a Uniunii Europene. Nimeni n-a dorit să diversifice căile de livrare a gazului în Republica Moldova atunci când era ieftin. Rusia doreşte monopolizarea, care permite ridicarea preţurilor. Acum noi avem o guvernare care l-a învins pe Igor Dodon, care este agent de influenţă în Federaţia Rusă. Gazul, din punct de vedere tehnic, va fi asigurat, problema este în preţ. Gaz vom avea, problema este cu preţul, dar suveranitatea costă şi astăzi gaz ieftin Lukaşenco are, dar nu cred că cetăţenii R.Moldova suntem gata să mergem la cedarea suveranităţii în schimbul gazului ieftin”, este de părere deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

Similare
RECOMANDĂRI