Opinie: Impunitatea şi corupţia politică, principalul inamic al democraţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Impunitatea şi corupţia politică, principalul inamic al democraţiei

Impunitatea şi corupţia politică, care reprezintă principalul inamic al democraţiei, generează consecinţe economice, sociale şi impact negativ asupra supremaţiei legii.

Aceste fenomene pot fi combătute doar prin unificarea eforturilor societăţii civile, a presei independente, dar şi a reprezentanţilor partidelor politice, făcând abstracţie de orientări. Opiniile au fost formulate în cadrul unei conferinţe internaţionale, organizate la Chişinău de către Transparency International Moldova. Evenimentul a întrunit reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova şi din alte 14 state, dar şi şapte partide din nouă invitate, transmite IPN.

Potrivit directorului executiv TI – Moldova, Lilia Carasciuc, corupţia politică reprezintă un abuz pentru a menţine puterea sau pentru a o consolida. Acest fenomen se bazează pe două principii: divizează şi conduce. Atunci când acest fenomen persistă, societatea este scindată şi manipulată, atenţia publică este sustrasă de la problemele reale, prin prezentarea unor agende false. Referindu-se la o formă de corupţiei politică, Lilia Carasciuc a dat exemplul unui grup de interese care a obţinut 1/5 din voturi în cadrul alegerilor, iar pe parcursul a câţiva ani obţin şi deţin controlul asupra Parlamentului. Directorul TI – Moldova a mai spus că migraţia politică este fără precedent, iar în discuţiile private mulţi „migranţi politici” o spun că au fost forţaţi să o facă. Iar acest grup de interese, pentru că nu se bucură de suportul din partea publicului, a decis să modifice sistemul electoral, în pofida tuturor expertizelor societăţii civile, dar şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Alte exemple menţionate se referă la frauda bancară, la „laundromatul” rusesc, invalidarea alegerilor în capitală, împiedicarea a două referendumuri etc.

Miklos Marschall, ex-vicedirectorul executiv al Transparency International, a menţionat că fenomenul corupţiei politice subminează temelia oricărei democraţii. Subminează încrederea între cetăţeni, dar şi a cetăţenilor pentru stat. Şi mai grav, în opinia sa, este că subminează tranziţia paşnică de la o guvernare la alta.

Agnieszka Gmys-Wiktor, reprezentant National Endowment for Democracy, instituţie care oferă suport mass-mediei independente şi promovează programe cu accent pe drepturile omului, a menţionat că programele legate de responsabilizare şi transparenţă sunt o prioritate. „Corupţia şi lipsa de transparenţă reprezintă ameninţări majore pentru orice democraţie”, a declarat Agnieszka Gmys-Wiktor.

Potrivit ei, situaţia din Republica Moldova este complicată, deoarece activiştii anticorupţie, jurnaliştii de investigaţie activează într-un mediu ostil. Fenomenul corupţiei rămâne în continuare o problemă majoră a ţării, conform sondajelor. În pofida acestor provocări şi dificultăţi, atât societatea civilă, cât şi jurnaliştii de investigaţie, şi-au dezvoltat rezistenţa pentru a putea să-şi desfăşoare activitatea, iar acest eveniment vine să contribuie la consolidarea schimbului de experienţă între reprezentanţii societăţii civile din Moldova şi experţii din cele 14 ţări, prezenţi la eveniment. De asemenea, este o oportunitate şi pentru partidele politice participante să elaboreze o strategie comună de combatere a corupţiei la nivel politic.

Într-un mesaj video prezentat la conferinţă, europarlamentarul Petras Auštrevičius a declarat că niciodată nu este târziu să lupţi împotriva corupţiei, deoarece aceasta este un inamic al unui sistem politic şi duce la scăderea nivelului de încredere, generează incertitudini şi împiedică dezvoltarea social-economică.

„Eu sper că noua coaliţie de guvernământ din Republica Moldova îşi va asuma acest angajament ca o sarcină importantă, ca o prioritate pentru politica din Republica Moldova. Nu există un viitor împreună cu corupţia pentru că, mai devreme sau mai târziu, ţara va arăta regres, iar imaginea la nivel internaţional va fi distrusă. Din aceste considerente noi, în Europa, dedicăm foarte mult timp combaterii corupţiei”, a mai spus Petras Auštrevičius.

Conferinţa internaţională cu genericul: „Unificăm eforturile împotriva impunităţii şi corupţiei politice” este organizată cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy.
Similare
RECOMANDĂRI