Opinie: PSRM caută modalităţi de deconectare a preşedintelui după modelul Plahotniuc cu Dodon
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: PSRM caută modalităţi de deconectare a preşedintelui după modelul Plahotniuc cu Dodon

Partidul Socialiştilor caută soluţii pentru „deconectarea preşedintelui Maia Sandu” cu scopul de a desemna propriul candidat la funcţia de premier al R. Moldova. Opinia aparţine analistului politic Ion Tăbîrţă şi a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Analistul afirmă că prin avertizarea PSRM privind realizarea unor acţiuni juridice menite să asigure desemnarea Marianei Durleşteanu la funcţia de premier, se are în vedere anume scenariul de suspendare a Maiei Sandu.

„Probabil ei se gândesc la astfel de scenarii. Ei caută modalităţi de a deconecta preşedintele R. Moldova după modelul Plahotniuc – Dodon. Acum nu mai funcţionează acest mecanism de a fi deconectat preşedintele pe 5 minute, pentru că avem o hotărâre a Curţii Constituţionale din 6 august 2020 care spune că un eventual conflict între Preşedinţie şi Parlament pe subiectul desemnării candidaturii la funcţia de prim-ministru este rezolvat în limitele Art. 89 a Constituţiei. Astfel, mai întâi trebuie declanşată procedura de suspendare a preşedintelui şi de declanşare a procedurii de referendum şi impachment”, a menţionat Tăbîrţă.

Acesta a subliniat că în acest caz „Preşedinţia se va adresa la Curtea Constituţională, care va spune că acel decret semnat de Zinaida Greceanîi privind desemnarea candidaturii la funcţia de prim ministru este neconstituţional”.
„Probabil se gândesc şi la soluţii penale de uzurpare a puterii în stat. Acest lucru a început a fi discutat de analişti”, a mai spus Tăbîrţă.
În cadrul emisiunii, deputatul Iurie Reniţă s-a referit la iniţiativa privind atribuirea unor împuterniciri extise Guvernului interimar. Acesta a explicat de ce în opinia sa această măsură implică riscuri majore.

„Având în vedere că suntem o republică parlamentară, formula respectiva mi se pare inadecvată. Nu cred că un guvern demisionar trebuie să aibă dreptul de a semna tratate internaţionale, cu atât mai mult că recent Curtea Constituţională a dat verdictul că pot fi schimbaţi secretarii de stat, dar nici într-un caz miniştrii şi semna tratate internaţionale. Un Guvern necontrolat de Parlament, dar Guvernul e subordonat doar Parlamentului şi nu preşedintelui, va face ce vrea pentru că el nu poate fi demis. Poate lua un împrumut de miliarde, fiind condus din spate de forţe obscure”, a declarat deputatul.

Pe de altă parte, profesorul universitar din România, Petrişor Peiu, a opinat că R. Moldova are nevoie ca de aer de un Guvern cu atribuţii depline, pentru a putea atrage asistenţă financiară şi investiţii de care R. Moldova este dependentă.

„În partea a doua a acestui an va fi o eferverscenţă a investiţiilor în toată lumea. (...)State din Europa de Este, state ca R. Moldova, de regulă atrag investiţii mai mari decât economiile stabile şi R. Moldova trebuie să poată juca la această masă când investitorii din toată lumea vor intra în acest proces de entuziasm şi dacă nu va fi la Chişinău atunci un Guvern care să fie apreciat de UE, Banca Mondială, România şi dacă acel guvern nu va fi susţinut, atunci nici acei investitori nu vor face ceea ce planificau să facă”, a opinat Peiu.
Similare
RECOMANDĂRI