Opinie: Republica Moldova nu are o politică unitară de integrare a populaţiei din regiunea transnistreană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Republica Moldova nu are o politică unitară de integrare a populaţiei din regiunea transnistreană

În acest moment Republica Moldova nu are o politică unitară asupra procesului de integrare a populaţiei din regiunea transnistreană. De această părere este directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR MOLDOVA.

„Avem un Birou pentru Reintegrare, face anumite eforturi, nimeni nu poate să reproşeze faptul că nu există, participă cu regularitate la aceste şedinţe, reuniuni ale formatului 5+2, îşi asumă anumite iniţiative, semnează nişte protocoale, dar oamenii nu prea văd progrese semnificative pentru ca interesele Republicii Moldova să fie respectate şi noi să ne apropiem de acest obiectiv – recuperarea populaţiei şi teritoriului din stânga Nistrului”, a declarat Igor Munteanu.

Directorul IDIS Viitorul consideră că Republica Moldova nu trebuie să se hrănească cu himere că Misiunea OSCE sau altcineva va soluţiona problema transnistreană în locul ei. De asemenea, trebuie consolidată o poziţie consensuală la nivel naţional asupra scopurilor pe care Republica Moldova le urmăreşte în acest proces de reglementare.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, este de părere că autorităţile de la Chişinău au făcut mai multe cedări, inclusiv s-au făcut cedări care au permis regiunii transnistrene să supravieţuiască după ce Federaţia Rusă şi-a redus suportul financiar pentru aceasta. „Chişinăul a fost destul de generos în ceea ce priveşte aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol. Există mai multe favoruri care sunt acordate autorităţilor din regiune care fără nicio problemă călătoresc inclusiv prin Aeroportul Internaţional Chişinău”, a spus Victoria Bucătaru.

Potrivit ei, de acum înainte este important ca să nu se permită acreditarea anumitor elemente de statalitate în beneficiul administraţiei de la Tiraspol pentru că acest lucru va însemna un precedent şi pentru alte conflicte.
Similare