Opinie: Anticipatele ar putea avea loc în august sau septembrie, când se va reuşi vaccinarea uni număr mare de cetăţeni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Anticipatele ar putea avea loc în august sau septembrie, când se va reuşi vaccinarea uni număr mare de cetăţeni

August sau septembrie ar putea fi lunile când vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. Potrivit politicienilor, aceasta ar fi perioada cea mai rezonabilă pentru organizarea scrutinului, în condiţiile în care până atunci se va reuşi vaccinarea unui număr mare de cetăţeni. Nemulţumirea unor reprezentanţi ai formaţiunilor politice este că până în octombrie, cel puţin, ţara va fi guvernată de Guvernul Ciocoi, un Executiv fără atribuţii depline, incapabil să gestioneze criza pandemică şi economică, notează IPN.


Potrivit reprezentanţilor Platformei DA, dacă magistraţii Curţii vor constata circumstanţele dizolvării Parlamentului, alegerile anticipare vor avea loc abia în lunile august-septembrie. Scenariul este unul optimist şi condiţionat de vaccinarea până atunci a unui număr cât mai mare de cetăţeni.

„Viteza cu care se vaccinează în Republica Moldova nu ne oferă perspective îmbucurătoare, va trebui să aşteptăm luna august, septembrie pentru a avea o garanţie cât de cât suficientă, ca să fie organizat scrutinul. Dar până în octombrie vom rămâne cu acest Guvern absolut iresponsabil”, a spus secretarul general al Platformei DA, Ion Terguţă, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Reprezentanţii PAS se arată convinşi că magistraţii Curţii vor decide dizolvarea Parlamentului, întrucât ar fi fost întrunite toate condiţiile constituţionale necesare.

„Experţii în drept constituţional spun că sunt premise pentru dizolvarea Parlamentului, dacă în 90 de zile nu este învestit un Guvern sau într-o perioadă de 45 de zile eşuează două tentative de învestire a Guvernului. Chiar dacă a fost votată acea declaraţie privind dezacordul Parlamentului de a fi dizolvat, nimeni nu anulează Constituţia”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Insistenţi pe ideea organizării cât mai grabnice a alegerilor anticipate sunt şi reprezentanţii partidului politic „Partidul Nostru”.

„Mă întreb cum vor avea loc alegerile în Găgăuzia, în luna mai? De ce nu se insistă să fie vaccinaţi toţi în Găgăuzia şi abia apoi să aibă loc scrutinul? Cum merg ei pe la oameni şi colectează semnături pentru a-şi înainta candidaţii în condiţii de pandemie?”, a spus vicepreşedintele Partidului Nostru, Elena Griţco.

Ultimul sondaj de opinie dat publicităţii de IMAS arată că 41% dintre respondenţi şi-ar dori să fie învestit un nou Guvern de cei care pot asigura majoritatea în Parlament, fără a avea alegeri anticipate. Pe de altă parte, 36% vor organizarea unui scrutin electoral cât mai rapid posibil. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, un eventual scrutin parlamentar anticipat ar costa bugetul de stat 120 de milioane de lei. 
Similare
RECOMANDĂRI