Opinie. Sistemul mixt de vot nu oferă suficientă reprezentativitate pentru diasporă
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Opinie. Sistemul mixt de vot nu oferă suficientă reprezentativitate pentru diasporă

Dumitru Pogorea, preşedintele Centrului naţional cultural „Luceafărul” din Novosibirsk, Rusia, a anunţat că va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripţia electorală alocată diasporei R. Moldova din Federaţia Rusă. Într-o conferinţă de presă la IPN, acesta a afirmat că, din luna septembrie, când 11 organizaţii ale diasporei R. Moldova din Rusia i-au exprimat susţinerea, au început presiunile asupra acestor organizaţii, iar cea mai gravă situaţie este în Krasnoiarsk.

Dumitru Pogorea a mai declarat că situaţia din Republica Moldova se înrăutăţeşte, iar actualul sistem de vot, cel mixt, nu oferă reprezentativitate pentru diasporă, deoarece acesteia îi sunt oferite doar trei circumscripţii. Diaspora este dezavantajată şi prin faptul că cei care vor să participe la alegeri trebuie să vină în ţară de mai multe ori pentru a se înscrie în cursa electorală. Candidaţii trebuie să iniţieze procesul de strângere a semnăturilor şi ulterior să depună personal semnăturile la  CEC.

Mihail Garbuz, preşedintele Partidului Patrioţii Moldovei, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că reprezentanţii partidului de la guvernare, care deţin resurse administrative, vor strânge cea mai mare parte din semnături în circumscripţii, iar partidelor mai mici le va fi foarte dificil să strângă aceste semnături. De asemenea, potrivit liderului Partidului Patrioţii Moldovei, există pericolul ca CEC-ul să anuleze o parte din semnături la comanda actualei guvernări, care a instaurat dictatura în ţară. Politicianul mai menţionează că actuala guvernare face presiuni inclusiv pe funcţionarii publici, care se tem să nu-şi piardă locurile de muncă.

Alexandr Popa, copreşedintele Asociaţiei „Patria mea e Moldova”, s-a adresat viitorilor deputaţi cu apelul să nu uite de promisiunile făcute alegătorilor în campania electorală şi să menţină legătura cu alegătorii, prin întâlniri periodice. Acesta regretă că Republica Moldova a pierdut, din motive economice, foarte mulţi cetăţeni, specialişti în diverse domenii. O parte din aceştia au plecat şi din cauza tensiunilor care există în societate, a presiunilor care se fac asupra vorbitorilor de limbă rusă. E nevoie să se pună capăt divizării cetăţenilor pe criterii etnice, iar în toate acordurile internaţionale pe care le semnează Republica Moldova să se ţină cont de interesul naţional, a mai spus copreşedintele Asociaţiei „Patria mea e Moldova”.  
Similare
RECOMANDĂRI