Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinii: „Regiunea transnistreană reprezintă o insecuritate majoră la adresa Republicii Moldova”

Deşi regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, autorităţile de la Chişinău nu controlează acest teritoriu. Mai mult decât atât, zona transnistrează reprezintă un risc de insecuritate majoră. La acestă concluzie au ajuns invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, deputaţii Parlamentului 90, Alecu Reniţă şi Anatol Ţăranu, şi analistul politic de la Bucureşti, Cristian Pârvulescu.

„Transnistria este parte a Republicii Moldova, dar în realitate noi nu controlăm aceast teritoriu. Deseori sunt întrebat cum se explică că pe linia Nistrului stau grăiniceri, stă vama şi aceste unităţi paramilitare ale transnistrenilor, iar noi, practic, nici nu pot să-l numesc hotar, dar această linie nicidecum nu o contolăm. Din acest punct de vedere este un non sens. Toţi cunosc că colo este găseşte o armată străină care este situată în această zonă fără consimţământul nostru. Acolo sunt unităţi paramilitare care în orice moment pot să distabilizeze situaţia, acolo există un regim politic care nu este subordonat Chişinăului”, a declarat Anatol Ţăranu în platoul TVR Moldova

În acelaşi context, Anatol Ţăranu spune că de la începutul conflictului şi până în prezent, regiunea transnistreană a avut anumite benficii din partea Republicii Moldova cu scopul de a ajută cetăţenii care trăiesc dincolo de Nistru.

„Mai mult decât atât, ostil Chişinăului, iar noi, linia de marcare cu această zonă, nicidecum nu o fixăm. La timpul respectiv le-am permis foarte multe lucruri să facă, cum ar fi ştampila vamală, noi le-am oferit foarte multe privilegii care, într-un fel însemnau din partea Chişinăului recunoaşterea recunoaşterea aşa-numitei statalităţi transnistrene. Pentru noi, zona transnistreană reprezintă o insecuritate majoră. Niciodată statul R. Moldova nu se va simţi într-o minimă siguranţă cât va exista acest conflict în formula în care există astăzi”, a punctat Anatol Ţăranu. 

De asemenea, Alecu Reniţă susţine că acum R. Moldova se bucură de sprijinul Ucrainei în soluţionarea conflictului de pe Nistru, după ce în 2014 „a înţeles ce înseamnă separatismul”.

„Modelul prin care noi îl avem este depăşit după 2014. Noi nu am valorificat situaţia foarte favorabilă prin aceea că Ucraina a înţeles ce înseamnă separatismul, fragmentarea teritoriului naţional pentru că până în 2014, de la Kiev, mulţi au considerat că lor o să le revină Transnistria ca parte a forţelor expansioniste ale Moscovei. O chestie calculată foarte greşit”, a precizat Alecu Reniţă. 

Totodată, Cristian Pârvulescu, analist politic la Bucureşti, a accentuat că o provocare pentru actuala guvernare o reprezintă Federaţia Rusă în ceea ce priveşte regiunea transnstreană, în contextul în care în Ucraina. Federaţia Rusă se manifestă în mod permanent. 

„Principala provocare o reprezintă Rusia, nu cred că va fi atât de agresivă cum zic unii, dar pe de altă parte la graniţele de est ale Ucrainei se manifestă în mod permanent şi vedeam astăzi o declaraţie a preşedintelui Zelenski care spunea că nu este exclusă o confruntare militară tradiţională clasică între Ucraina şi Rusia”, a menţionat Cristian Pârvulescu.
Similare
RECOMANDĂRI