Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opoziţia cere convocarea şedinţei plenare a Parlamentului

Opoziţia cere convocarea de urgenţă a şedinţei Parlamentului. Au mai rămas doar câteva zile în care Republica Moldova mai poate îndeplini condiţionalităţile impuse de Uniunea Europeană pentru a beneficia de cea de-a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară. În timp ce ţara este în pragul unui colaps economic, iar banii europeni ar permite redresarea situaţiei financiare, conducerea Legislativului a dispus sistarea activităţii parlamentare după ce doi deputaţi şi doi consilieri ai aleşilor au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus.

Pandemia îi ţine pe deputaţi departe de locul de muncă. Parlamentarii au intrat în autoizolare după ce deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc a fost confirmat pozitiv la testul Covid-19.

Blocarea activităţii Parlamentului împiedică aprobarea pachetului legislativ cerut de UE pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de 30 de milioane de euro, a doua tranşă a asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane.

„Timp avem foarte puţin, este de ordinul unei săptămâni, pentru a putea reuşi să îndeplinim aceste condiţionalităţi. Am făcut o solicitare către preşedintele parlamentului de a ne convoca mâine, vineri în şedinţă, şi a urma agenda pe care am agreeat-o la şedinţa precedentă”, a declarat IGOR GROSU, deputat PAS.

Deputaţii PAS spun că şedinţele Parlamentului pot fi organizate cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie.

„Dacă vrem să căutăm soluţii şi nu scuze, putem face şedinţa parlamentului şi în altă parte, într-o sală mult mai mare, palatal Naţional, Palatul Republicii. sau chiar afară în parcarea parlamentului. Opoziţia îi suspectează pe socialişti că ar tergiversa intenţionat organizarea şedinţei Parlamentului, pentru a nu aproba în lectură finală proiectul legii privind organizaţiile necomerciale, condiţionalitate impusă de UE”, a declarat MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului.

„Urmează să fie votată legea privind organizaţiile necomerciale. 00.58 adoptarea acestei legi a fost blocată mult timp de către PSRM, în Legislativ. dacă vă amintiţi prim-ministrul Chicu a spus că în asemenea redacţie legea nu poate fi adoptată. totuşi această condiţie este cea mai importantă”, a spus ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului.

Opoziţia pro-europeană şi democraţii din Parlament au confirmat că sunt gata să aprobe acest proiect.

„Socialiştii au înţeles că există suficiente voturi în Parlament şi fără ei, pentru că avem înţelegerea că PD agreeză votarea acestui pachet, pentru că această asistenţă financiară să vină în RM, care este atât de necesară cetăţenilor, iar socialiştii văzând că sunt suficiente voturi încearcă să tragă de timp în fel şi chip”, a spus  MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului.

De cealaltă parte, socialiştii spun că aşteaptă ca UE să dea bani Republicii Moldova pentru realizările de până acum.

„Sperăm ca UE să transfere suportul bugetar direct promis anterior, pentru angajamentele pe care Moldova deja le-a realizat. În acelaşi timp, înţelegem că PAS insistă ca să mai vină milioane de euro de la europeni pentru ONG-urile şi presa politizată, care lucrează în regim non-stop în favoarea Maiei Sandu şi PAS, nu pentru poporul nostru, nu pentru Moldova”, a scris pe Facebook GRIGORE NOVAC, deputat PSRM

Cea de-a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară, promisă de UE Republicii Moldova, este în valoare de 30 de milioane de euro. Potrivit rectificării bugetului de stat pentru anul 2020, din cauza pandemiei, deficitul bugetar al ţării va depăşi 16 miliarde de lei.
Similare
RECOMANDĂRI