Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opoziţia parlamentară de la Chişinău solicită demisia premierului Ion Chicu

Premierul Ion Chicu trebuie să îşi dea demisia după criza pandemică. Este mesajul opoziţiei parlamentare de la Chişinău, după ce, ieri, şeful Executivului a acuzat opoziţia de stoparea aplicării pachetului de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. La solicitarea opoziţiei, Curtea Constituţională a suspendat pachetul de legi. Deputaţii PAS şi PPDA au declarat la TVR Moldova că au contestat la Înalta Curte doar prevederile care nu au nicio legătură cu pandemia de coronavirus.

Vicepreşedintele Platformei "DA", Alexandru Slusari, califică acuzaţiile premierului Chicu drept o manipulare a opiniei publice. "De ce acest premier a minţit cu neruşinare şi cu un cinism cras? De ce a manipulat societatea spunând că oamenii nu vor avea ajutor de şomaj din cauza opoziţiei? Răspunsul, din punctul meu de vedere, este unul: acest Guvern scapă şi mai mult situaţia de sub control. Tot mai evident este că guvernarea nu vrea să găsească surse economice pentru atenuarea acestei crize economice, deşi ţara are bani şi din surse externe şi există şi dorinţa partenerilor externi de a ajuta", a spus vicepreşedintele Platformei "DA", Alexandru Slusari.

Şi deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, neagă acuzaţiile premierului la adresa opoziţiei. Parlamentarul a declarat că a cerut Curţii Constituţionale să suspende "punctele toxice" din lege, care nu au nicio legătură cu pandemia şi combaterea acesteia. "Eu am impresia că domnul Chicu nu a citit decizia Curţii Constituţionale. El vorbeşte de după ureche. Curtea Constituţională nici nu a examinat niciuna din cele două sesizări ale PAS. Noi nu am solicitat niciun fel de suspendare, noi am solicitat controlul contituţionalităţii şi anularea acelor prevederi toxice care nu au nicio legătură cu combaterea COVID-19. Chicu împroaşcă cu noroi în opoziţie, spune că din cauza opoziţiei s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Faptul că el astăzi nu poate plăti indemnizaţiile de şomaj se datorează iresponsabilităţii sale crase", a precizat SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.

De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele Partidului Politic "Şor", Marina Tauber. "Noi am anticipat că probabil chiar guvernarea va face în fel şi chip ca legea să fie anulată şi să dea vină pe opoziţie, ceea ce vedem că se întâmplă. Problema este că ei nu pot gestiona situaţia. Şi noi deputaţii, şi cetăţenii au văzut acest lucru. Criza i-a depăşit competenţele. Ei nu pot gestiona criza financiară. Ei nu au proiecte, nu au planuri, nu au strategii şi încearcă să se absolve de responsabilitate, în mod laş şi cinic expunând riscului sute de mii de cetăţeni. Guvernarea devine mai periculoasă decât coronavirusul", susţine MARINA TAUBER, vicepreşedintele Partidului Politic "Şor".

Prin decizia din 9 aprilie, Curtea Constituţională a suspendat Legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă.  Luni, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe cu privire la controlul constituţionalităţii legii. Este vorba despre patru sesizări depuse de deputaţii din Platforma "DA", cei din PAS, cei din Grupul Pro Moldova şi deputatul independent, Alexandr Oleinic. 

Similare
RECOMANDĂRI