Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Codului Electoral

Agitaţia electorală în ziua premergătoare alegerilor şi în ziua votului este permisă, cu excepţia secţiilor de votare sau mai aproape de 100 de metri de acestea. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Codului Electoral. Decizia legislativului vine după ce instanţa de judecată a anulat alegerile din municipiul Chişinău pe motiv că ambii candidaţi ai turului doi de scrutin şi-au făcut campanie electorală în ziua votării.

Potrivit proiectului de modificare a Codului electoral, ziua tăcerii este exclusă din legislaţie. De asemenea, este permisă campania electorală chiar şi în ziua votului, dar nu şi în incinta secţiilor de vot sau la mai puţin de 100 de metri de acestea. Proiectul este un rezultat al raportului comisiei parlamentare care a analizat cauzele invalidării mandatului lui Andrei Năstase.
 
Astfel, campania electorală este permisă inclusiv în mediul online, pe reţelele sociale.
 
Opoziţia spune, în continuare, că decizia de invalidare a scrutinului din municipiul Chişinău a fost ilegală, atât timp cât în Republica Moldova nu există reglementări clare privind mediul online.
 
Mai mult, potrivit opoziţiei, modificarea codului electoral contravine recomandărilor experţilor europeni, care spun că legislaţia electorală nu poate fi schimbată cu un an înainte de alegeri.
 
Proiectul de modificare a Codului Electoral mai prevede că cei care vor face campanie electorală în ziua alegerilor în secţia de votare sau la distanţa mai mică de 100 de metri de aceasta vor fi amendaţi. Persoanelor fizice li se vor aplica sancţiuni contravenţionale de până la 600 de lei, iar concurenţii electorali vor fi sancţionaţi cu amendă de la 1 200 la 1 500 de lei.
Similare
RECOMANDĂRI