Parlamentul a desemnat cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale. Cine sunt aceştia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul a desemnat cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale. Cine sunt aceştia

Parlamentul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, proiectul de hotărâre privind desemnare a cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre Berlinschii Alexandr, Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupaşco Ludmila şi Musteaţa Alexandru. Toate cele cinci candidaturi au fost înaintate de Fracţiunea parlamentară ”Partidul Acţiune şi Solidaritate” şi au fost votate de majoritatea deputaţilor prezenţi.

După procedura de vot, Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi-a exprimat încrederea că, odată cu schimbarea membrilor Comisiei Electorale Centrale, activitatea instituţiei va fi reformată. ”Am ţinut, prin toate discuţiile noastre, să fie, în calitate de membri ai CEC, oameni care au fost în sistemul electoral, care au dovedit că ţin la reguli corecte de joc”, a menţionat Speakerul.

Candidatura propusă de Fracţiunea parlamentară a Partidului Politic ”ŞOR” nu a întrunit numărul necesar de voturi. Totodată, candidaturile înaintate de Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Postolache Vasile, Miron Vitalie şi Enciu Lilian, nu au fost discutate, întrucât persoanele vizate nu au participat la şedinţă.

Comisia Electorală Centrală are nouă membri – opt desemnaţi de Parlament şi unul de Preşedintele ţării. Potrivit art. 19 din Codul Electoral, în calitate de membri ai Comisiei Electorale Centrale pot fi propuse persoane care deţin cetăţenia Republicii Moldova, au o reputaţie ireproşabilă şi aptitudini pentru exercitarea activităţilor electorale şi nu au interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică. Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.

Mandatul componenţei CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie anul curent.

Similare
RECOMANDĂRI