PAS: Mai multe partide riscă să nu-şi poată desfăşura activitatea în ajun de alegeri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PAS: Mai multe partide riscă să nu-şi poată desfăşura activitatea în ajun de alegeri

Partidul Acţiune şi Solidaritate avertizează despre riscul de paralizare a activităţii partidelor politice în ajunul campaniei electorale. Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Naţional Politic PAS, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că la originea acestei probleme este amendamentul la articolul 47, aliniatul 7, al Codului Electoral, propus de către deputatul democrat Angel Agache.

Potrivit acestui amendament, partidele politice în perioada electorală nu vor mai avea dreptul să primească donaţii pe contul propriu al formaţiunii, ci pe un fond special pentru alegeri. Problema cea mare a acestei prevederi este că perioada electorală începe pe 1 decembrie, iar fondul special pentru alegeri poate fi deschis abia după 1 ianuarie 2019, după ce concurenţii electorali vor fi înregistraţi de către CEC, a menţionat Sergiu Litvinenco, citat de IPN.

„Suntem în situaţia în care practic de la 1 decembrie şi până la 1 ianuarie este blocată activitatea partidelor politice ce se finanţează în mod onest. Luna decembrie este perioada exact dinaintea începerii campaniei electorale, în care un partid politic are nevoie să se întâlnească cu cetăţenii, să meargă în teritoriu, să pregătească materiale cu caracter informativ şi, dacă nu va putea primi donaţii legale, nu va putea desfăşura aceste activităţi fireşti pentru un partid politic”, a subliniat membrul Biroului Naţional Politic PAS.

Maia Sandu, preşedinte PAS, a spus că Partidul Democrat s-ar face vinovat de crearea acestei situaţii. Democraţii creează impedimente în ajunul perioadei electorale pentru partidele politice care se finanţează corect, transparent şi legal. „Partidul Democrat ne-a obişnuit cu legi proaste. Acest partid a adunat milioane de lei în numerar, încălcând legislaţia. Nicio instituţie a statului nu s-a sesizat la încălcările pe care le-a făcut PDM-ul în strângerea de fonduri. Partidul Democrat îşi finanţează activitatea netransparent, obligându-şi membrii să semneze în listele de donaţii pentru donaţii pe care aceştia nu le-au făcut”, a menţionat lidera PAS. Maia Sandu cere Comisiei Electorale Centrale să identifice o soluţie pentru rezolvarea  acestei probleme. Aceasta consideră că nerezolvarea acestei situaţii va reduce şi mai mult posibilitatea unor alegeri libere şi corecte în Republica Moldova.

Solicitată de IPN, preşedinta CEC, Alina Russu, care se află într-o vizită de studiu peste hotare, a spus că nu poate vorbi la telefon. Iar Iurie Ciocan, membru CEC, a declarat că doar conducerea CEC are competenţă de a vorbi cu presa. 
Similare
RECOMANDĂRI