Peter Michalko: După această criză, necesitatea reformelor va fi şi mai mare
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Peter Michalko: După această criză, necesitatea reformelor va fi şi mai mare

Principalele măsuri care se impun în prezent ţin de prevenirea răspândirii epidemiei cu noul tip de coronavirus. După depăşirea acestei crize, cu siguranţă, necesitatea reformelor va fi şi mai mare şi aceasta pentru a accelera revitalizarea în mai multe domenii.

Declaraţiile aparţin şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, şi au fost făcute într-un interviu video pentru IPN.

Peter Michalko a menţionat că deocamdată nu sunt vizibile toate consecinţele pandemiei de COVID-19. Şi este important ca acum societăţile să fie concentrate asupra prevenirii răspândirii virusului şi asupra sănătăţii publice. Ulterior, după această perioadă complicată, o să urmeze acţiuni pentru reînnoirea vieţii economice, pentru continuarea activităţilor legate de comerţ, cooperare economică etc. Potrivit oficialului, este clar că va fi importantă orice măsură care poate să ajute societăţii să se dezvolte.

Ambasadorul susţine că necesitatea reformelor va fi şi mai mare după depăşirea acestei pandemiei. Acestea vor fi necesare pentru a deschide pentru ţară, pentru societate posibilitatea de a-şi reveni mai repede la nivel economic şi social, precum şi pentru a progresa. Astfel, reformele şi schimbările, în condiţii de post-criză, vor fi şi mai mult actuale. Ele vor fi necesare pentru a stimula oportunităţile pentru investiţii, acest aspect fiind important pentru că reprezintă o perspectivă pentru societate, pentru angajaţi, care vor putea continua munca, vor continua să ia salarii etc.

 

Potrivit lui Peter Michalko, la nivelul Uniunii Europene se iau măsuri pentru a proteja angajaţii afectaţi de situaţia actuală. Este vorba de măsuri pentru a crea condiţii ca întreprinderile să poată să supravieţuiască în această perioadă complicată, apoi să-şi reia activitatea, iar angajaţii să revină la locurile de muncă. Este pusă la cale o iniţiativă la nivel de UE cu privire la investiţii ca răspuns la această criză pentru care se prevăd 37 de miliarde de euro.

Oficialul european a declarat că UE nu uită nici de ţările partenere, printre care şi Republica Moldova. Şi în acest sens se va ţine cont de ceea ce este necesar şi ce iniţiative pot fi lansate pentru statele partenere, de exemplu, pentru a susţine întreprinderile mici şi mijlocii, care probabil vor fi cel mai mult afectate. Peter Michalko a mai spus că este important ca reformele necesare să fie implementate astfel încât revitalizarea să fie cât mai rapidă.

Interviul acordat Agenţiei de presă IPN de către şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, este parte a ciclului „Relaţiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Similare
RECOMANDĂRI