Politolog, despre noul acord ACUM-PSRM: „Relaţia cu NATO va fi pusă pe ultimul plan?”
Vizualizari:

Politolog, despre noul acord ACUM-PSRM: „Relaţia cu NATO va fi pusă pe ultimul plan?”

Politologul Dionis Cenuşă a punctat câteva momente din noul acord PSRM-ACUM, cu privire la vectorul european, politica externa si de securitate. Acesta s-a referit la „politica externă echilibrată”, ideea de integrare europeană inclusă sau în acord şi relaţia cu NATO.

„1. Aspectele de integrare europeana sunt incluse in capitolul “Politica Externa”, cand, de fapt, majoritatea angajamentelor incluse urmaresc aspecte de politica interna. Aceasta localizare dezorienteaza publicul care din 2014 incoace este antrenat cu ideea ca integrarea europeana este parte a agendei interne de reforma.

2. ACUM nu este deranjat deloc de includerea angajamentului de a promova o politica externa “echilibrata”. Astfel, Igor Dodon isi raspandeste abordarea sa de politica externa echilibrata, iar ACUM admite deschis ca preia aceeasi abordare.

3. La “Securitate si parteneriate strategice”, UE lipseste in totalitate, desi societatea civila de ani de zile trambiteaza pe la Bruxelles ca Moldova are nevoie de asistenta europeana in domeniul securitatii. Deloc nu este vizita problema riscurilor hibride, considerata o problema grava pentru Moldova.

4. Acelasi Capitol privind “Securitatea” exclude cooperarea cu NATO. Evident, PSRM si Igor Dodon nu ar fi tolerat asa ceva. Ar insemna asta ca pana la finele lui 2020 relatia cu NATO va fi pusa pe un ultim plan?

5. Nu se spune nimic despre parteneriatul strategic cu Rusia, promovat zilnic de Socialisti, dar inadmisibil pentru multi in ACUM. In schimb, accentul este pus pe normalizarea relatiilor (atentie!) nu doar economice, dar si politice. Asadar, pana nu demult Premierul Sandu era interesata doar de restaurarea relatiilor politice. Cu noul acord de guvernare, ACUM nu se opune refacerii dialogului politic” scrie expertul. 

Cenuşă spune că un angajament extrem de bun este promisiunea de a se consulta cu societatea civila si mediul de experti, însă rămâne de văzut cât de sincer ACUM si PSRM o vor face, si cat de selectivi vor fi in consultarea cu publicul.

Similare
RECOMANDĂRI