Politolog: Situaţia semănă cu un joc de şah, în care cel mai mare şahist al ţării a pierdut
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politolog: Situaţia semănă cu un joc de şah, în care cel mai mare şahist al ţării a pierdut

Consultările desfăşurate de preşedintele Maia Sandu şi desemnarea făcută după ele s-ar asemăna cu o cursă, pe care Partidul Socialiştilor a pierdut-o. Acest lucru reiese din felul în care s-au derulat consultările. Deşi anterior au fost mai multe discuţii că nu vor fi alte nominalizări pentru funcţia de prim-ministru, brusc şefa statului a schimbat macazul, acest lucru asemănându-se cu un joc de şah, în care cel mai mare şahist al ţării (Igor Dodon) a pierdut. De această părere este Veaceslav Berbeca, politolog IDIS „Viitorul”. Potrivit lui, jocul practic a fost rezolvat, iar într-o săptămână toate lucrurile urmează a fi trasate. Şi depinde de reacţia PSRM – fie va cere ca decretul de desemnare să fie declarat neconstituţional, fie va vota guvernul propus de Igor Grosu.

Contactat de IPN, Veaceslav Berbeca a declarat că acţiunile preşedintelui s-au conturat, probabil, într-un context în care de undeva se ştia că Mariana Durleşteanu se va retrage sau că va fi convinsă să o facă. În opinia sa, marea greşeală a lui Igor Dodon şi a socialiştilor a fost că a participat la aceste negocieri, împreună cu cealaltă parte a majorităţii parlamentare – grupul Şor. Pentru că, din moment ce au zis că au un candidat desemnat, lucrurile erau consumate şi clare pentru toţi. Însă, când au acceptat aceste consultări, pentru ei a fost o plasă în care au căzut.

Politologul este de părere că socialiştii s-au pomenit frustraţi, nemulţumiţi şi nedumeriţi. Şi ieri, ei erau gata să ajungă să conteste la Curtea Constituţională decretul prezidenţial, prin care Igor Grosu a desemnat în calitate de candidat la funcţia de premier. PSRM ar putea depune sesizare prin care vor cerere declararea neconstituţională a decretului, dar şi ar putea să înainteze din nou un candidat. Dar acest lucru, cumva, trebuie făcut probabil după contestarea decretului.

Dacă Igor Grosu va veni cu echipa sa în faţa Parlamentului, aceasta va fi cea de a doua tentativă de învestire a unui guvern. Respectiv, dacă echipa candidatului desemnat nu va acumula numărul necesar de voturi, preşedintele se va adresa la Curtea Constituţională pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate. Pe 23 martie expiră perioada în care putea fi numit un executiv. Şi nu este exclus că Igor Grosu va veni în plen chiar în ultima zi din acest termen.

În opinia politologului, acum PSRM e într-o situaţia complicată din mai multe puncte de vedere. Dacă socialiştii votează candidatul propus de Maia Sandu, este probabil ca multe lucruri despre care se vorbeşte în societate, cum ar fi scheme, interese, să fie date peste cap. Şi acest fapt ar lovi în mod direct asupra componentelor care formează majoritatea parlamentară. În cazul anticipatelor, problema cea mai mare pentru Igor Dodon este că stă prost în sondaje. Respectiv, pe socialişti mai mult îi deranjează ratingul lor decât problemele oamenilor pe care le invocă pentru a evita acum alegerile anticipate.

„Igor Dodon este una dintre piesele care a făcut mai mult rău decât bine Republicii Moldova. De aceasta, nu cred în toate bocetele lor. Cred că mai mult îi deranjează ratingul lor. Nu sunt convingători când vorbesc despre problemele societăţii. Sunt într-o scădere, de asta nu au vrut alegeri anticipate foarte curent. Dacă le voiau, le provocau”, afirmă politologul.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat ieri, 16 martie, că a luat act de decizia Marianei Durleşteanu de a-şi retrage candidatura de la funcţia de prim-ministru. Având în vedere că nu există acum un candidat care să fie susţinut de o majoritate formalizată, a decis să-l înainteze pe Igor Grosu, preşedintele PAS, la funcţia de premier. Şefa statului i-a cerut lui Igor Grosu să pregătească programul de guvernare, să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament.

Pe 11 februarie, premierul desemnat de preşedinte, Natalia Gavriliţa, nu a obţinut niciun vot în plenul Parlamentului, eşuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. Dacă eşuează şi a doua tentativă de învestire a Guvernului, Parlamentul este dizolvat şi se stabilesc alegeri parlamentare anticipate.
Similare
RECOMANDĂRI