Politolog: Viitoarea vizită a Maiei Sandu la Moscova nu trebuie privită cu mari aşteptări
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politolog: Viitoarea vizită a Maiei Sandu la Moscova nu trebuie privită cu mari aşteptări

Politologul Igor Volniţchi consideră că de la viitoarea vizită a prim-ministrei Maia Sandu nu trebuie să existe mari aşteptări. Cea mai mare realizare va fi însuşi faptul că va avea loc această vizită. Totodată, deputatul socialist Bogdan Ţîrdea afirmă că vizita prim-ministrei la Moscova va amplifica rezultatele pozitive obţinute în relaţia cu Federaţia Rusă. Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Oazu Nantoi este de părere că dialogul dintre Rusia şi Republica Moldova trebuie să se formeze pe bază de respect reciproc, transmite IPN.

„Trebuie să se ţină cont de faptul că politica externă, fie că este vorba despre relaţiile cu SUA, Rusia, Ucraina, România, trebuie să se bazeze pe respectul reciproc şi pe încredere. Dacă aceşti doi factori nu vor exista, atunci orice politică externă pur şi simplu nu va oferi rezultatul aşteptat”, a menţionat Igor Volniţchi în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova.

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Oazu Nantoi consideră că dialogul cu Federaţia Rusă este necesar pentru a rezolva problemele pe bază de respect reciproc şi respectarea intereselor. În opinia lui, Rusia şi Occidentul au obosit de la confruntarea permanentă între ele şi încearcă pe baza Republicii Moldova mai multe scenarii. Parlamentarul nu se arată foarte optimist în ceea ce priveşte declaraţiile Rusiei cu privire la lichidarea muniţiilor de pe teritoriul regiunii transnistrene pentru că, potrivit lui, asemenea discuţii au mai avut loc, însă nu s-au încheiat cu succes.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea susţine că vizita Maiei Sandu la Moscova va amplifica rezultatele pozitive obţinute în relaţia cu Federaţia Rusă. Parlamentarul s-a referit la preţul pentru gazul livrat de Rusia Republicii Moldova, accesul pe piaţa rusească a mai multor întreprinderi, asigurarea socială a migranţilor moldoveni. „Noi intrăm în zona normalităţii. În sensul că ne străduim să avem relaţii strategice normale cu principalii noştri partenerii. Cel puţin, a început să lucreze comisia interparlamentară. În plus, nu mai avem cazuri de expulzare de jurnalişti şi diplomaţi şi fenomenul declarării persoanelor non-grata”, spune Bogdan Ţîrdea. Deputatul speră că rezultatul vizitei prim-ministrei la Moscova va fi foarte pozitivă pentru că reprezintă puterea executivă şi are în mâini toate pârghiile reale.

Similare
RECOMANDĂRI