Politologul român Valentin Naumescu: Am toată încrederea că şi Ucraina şi R. Moldova vor obţine cât mai curând statutul de ţară candidat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politologul român Valentin Naumescu: Am toată încrederea că şi Ucraina şi R. Moldova vor obţine cât mai curând statutul de ţară candidat

Politologul român Valentin Naumescu a declarat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova că are toată încrederea că şi Ucraina şi Republica Moldova vor obţine cât mai curând statutul de ţară candidat la aderarea în Uniunea Europeană, iar acest lucru "se va întâmpla în această vară."

"Eu am toată încrederea şi Ucraina şi Republica Moldova vor obţine cât de curând statutul de ţări candidate la integrare în Uniunea Europeană. Este o imensă oportunitate politică pentru aceste state să-şi ridice nivelul de colaborare şi de apropiere politică şi economică de UE. Statutul de Uniunea Europeană va deschide noi programe, noi tipuri de finanţări, va schimba şi starea de spirit a populaţiei care va începe să creadă mai mult în UE. Veţi simţi Uniunea Europeană mult mai aproape de Republica Moldova. În sine obţinerea de statut de ţară candidat va schimba lucrurile şi întreaga relaţie între UE şi R. Moldova se va vedea într-o cu totul altă lumină şi vor fi mult mai multe oportunităţi şi investiţionale şi de reforme în R. Moldova după obţinerea statutului de ţară candidat, iar lucrul acesta se va întâmpla în această vară", a spus politologul român Valentin Naumescu, preşedintele think tank-ului ICDE în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Este o ultimă oportunitate, din punctul meu de vedere, care a fost oferită de acest război, de această dramă, dar totul depinde, desigur, de finalul acestui război. Marea majoritate a ţărilor europene au deja altă abordare vizavi de extinderea Uniunii Europene în contextul situaţiei războiului şi subestimării influenţei Federaţiei Ruse. Acest lucru mai puţin depinde de noi. De noi depinde să avem un act calitativ de guvernare, să nu încercăm să echilibrăm că avem faţada pro-europenă, dar pe la spate să încercăm să facem anumite lucruri şi ne jucăm în temele obscure cu Transnistria. De azi trebuia gândită abordarea în raport cu Transnistria, că avem o problemă. Acum e momentul soluţionării acestui conflict, pe alocuri, dacă e nevoie, să fie soluţionare cardinală. Cu certitudine, formatul 5+2 nu mai merge. Trebuie să fie regândită strategia, cochetarea cu acest regim, susţinerea economică a regimului transinstrean care a fost până acum, toate acestea trebuie să fie curmate de la temelie şi să acţionăm. E clar că avem multe probleme şi interne si externe, dar dacă totuşi există acum, măcar 60-70% probabilitatea să devenim membru candidat este o şansă pentru care trebuie cu dinţii să luptăm pentru că anume statutul de candidat oferă posibilitatea unor modernizări şi atragerea fondurilor enorme structurale şi ă recunoaştem că nici România, nici Bulgaria, nici alte ţări probabil nu erau atât de pregătite când au primit acest statut de candidat, dar anume având acest statut s-a produs acea schimbare tectonică care a adus aceste ţări, inclusiv România, acolo unde este ea", a adăugat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Istoricul de la Bucureşti, Marius Diaconescu, nu este, însă, atât de optimist referitor la obţinerea atât de rapidă a statutul de ţară candidat a Republicii Moldova şi Ucraina: "Eu sunt mai sceptic pentru că e un drum lung până ce va fi R. Moldova şi Ucraina în Uniunea Europeană. Acest chestionar este completat repede, înainte, în contextul acestui război din Ucraina şi mă îndoiesc că vor fi de acord toate statele membre ale UE să ofere chiar statutul de candidat atât de repede celor două state. Există voci în Uniunea Europeană care sunt împotriva acestui statut de candidat, nu mai spun de aderare şi mă aştept în primul rând la Budapesta, Ungaria, care este într-un fel sau altul calul lui Troian în Europa, mâna lui Putin în Europa, şi posibil să mai fie şi alte voci. Nu o să fie aşa uşor drumul şi nu ar trebui să ne facem speranţe aşa mari şi, dimpotrivă, să ne pregătim de scenariul doi sau trei."

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.
Similare
RECOMANDĂRI