Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul Chicu nu renunţă la ideea ca proiectele ce vizează rectificarea bugetară şi ajutoarele oferite mai multor categorii de cetăţeni să fie aprobate prin angajare de răspundere

Premierul Chicu nu renunţă la ideea ca proiectele ce vizează rectificarea bugetară şi ajutoarele oferite mai multor categorii de cetăţeni să fie aprobate prin angajare de răspundere. Şeful Executivului spune că va veni mâine, din nou, în Parlament pentru a-şi prezenta proiectele şi cere de la opoziţia parlamentară responsabilitate în raport cu cetăţenii ţării. În replică, fracţiunile PAS şi PPDA din Legislativ spun că vor vota proiectele doar dacă vor fi dezbătute regulamentar în plen şi dacă vor fi acceptate unele îmbunătăţiri.

După 3 tentative eşuate din lipsă de cvorum, premierul Chicu spune că va veni şi mâine în plenul Parlamentului pentru a-şi prezenta proiectele pe care le doreşte aprobate doar prin angajare de răspundere. Deşi a fost învestit cu votul deputaţilor, premierul ţării spune că Executivul nu se va subordona Legislativului. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Reiterez Guvernul şi-a angajat răspunderea săptămâna trecută perfect constituţional, perfect legal şi totalmente în interesele cetăţenilor. de aceea noi nu vom reetrage din parlament proiectele care prevăd majorarea salariilor medicilor, prevăd acoperirea deficitului de salarizare pentru profesori. Guvernul nu este subalternul parlamentului sau a oricărei altei instituţii în stat".  

Premierul spune că va merge în Parlament până când deputaţii îi vor permite să-şi prezinte proiectele pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Mâine o să merg din nou în Parlament, vineri o să merg din nou în parlament până ce deputaţii vor conştientiza că trebuie să se ocupe de interesele populaţiei, dar nu în interese electorale, înguste". 

De cealaltă parte, fracţiunea PAS din Parlament spune că va vota modificările la buget prin procedura obişnuită, cu condiţia includerii în buget a ajutoarelor care să reducă sărăcia şi să compenseze pierderile cauzate de criza pandemică. 

"În special, vom insista pe subvenţionarea salariilor pentru angajaţii din domeniile cele mai lovite de criză (150 milioane lei - restaurante, hoteluri, săli de nunţi, pensiuni), compensarea pierderilor din agricultură (300 de milioane lei), alocarea banilor pentru efectuarea a 5.000 de teste pentru COVID pe zi", se menţionează într-un comunicat al Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Şi deputaţii fracţiunii Platforma DA au anunţat că vor susţine proiectele sociale ale Guvernului doar dacă acestea vor fi dezbătute în plenul Parlamentului. În plus PPDA a venit cu mai multe iniţiative de economisire a banilor publici. 

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului, deputat Platforma DA: "Guvernul să renunţe la alocarea banilor pentru arena Chişinău, să reducă nişte cheltuieli inutile ce ţine de extinderea bugetului SPPS, reparaţii la cancelaria de stat, să reducă nişte cheltuieli pentru preşedinţie. Veniţi pe procedură parlamentară şi eu vă asigur că în 2 zile votăm aceste proiecte în 2 lecturi".  

Potrivit legii, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru unele proiecte de lege. Regulamentar, premierul prezintă proiectele în plenul Legislativului, iar dacă timp de 72 de ore nu este depusă o moţiune de cenzură, proiectele sunt considerate aprobate. 
Similare
RECOMANDĂRI