Premierul Maia Sandu promite că Republica Moldova va deveni un partener de încredere pentru Ucraina
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Premierul Maia Sandu promite că Republica Moldova va deveni un partener de încredere pentru Ucraina

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită la Kiev unde a avut întrevederi cu preşedintele Vladimir Zelenski şi cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman.

Maia Sandu a anunţat că a discutat într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainenan Zelenski despre trei subiecte importante: securitatea regională şi integrarea Europeană, agenda bilaterală a R. Moldova şi a Ucrainei şi crearea unor instituţii funcţionale pentru cetăţenii din cele două ţări.

Premierul susţine că Integrarea Europeană şi implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care Republica Moldova le împărtăşeşte cu Ucraina.

Maia Sandu a mai menţionat, în cadrul conferinţei, că cu câteva săptămâni în urmă, Republica Moldova „încă mai era condusă din umbră, de un oligarh care a capturat instituţiile statului şi a exploatat R. Moldova ca pe propria moşie. Plahotniuc a transformat R. Moldova într-o zonă gri, infectată de corupţie, spălare de bani şi periculoasă pentru securitatea economică şi a frontierelor cu R. Moldova şi Ucraina”. Prim-ministrul promite că actuala guvernare va pune capăt acestei fărădelegi, iar R. Moldova va deveni un partener şi un vecin de încredere pentru Ucraina.

Maia Sandu spune că R. Moldova va face tot posibilul ca să existe o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic şi cel energetic. Premierul Maia Sandu a mai abordat şi subiectul unui control comun la frontieră, pentru a pune capăt crimelor şi traficului ilegal. Situaţia ecologică a râului Nistru a fost un alt subiect discutat cu preşedintele ucrainean.

„Cea mai gravă problemă a R. Moldova sunt instituţiile nefuncţionale, moştenire a fostei guvernări. Ţara are nevoie de transformări urgente pe interior. O societate închisă nu doar că rămâne în urma progresului înregistrat de ţările dezvoltate, dar poate deveni uşor opresivă şi coruptă. Evoluţia societăţilor moderne este bazată pe trei piloni importanţi – instituţii funcţionale, tehnologii actuale şi capitalul uman valorificat. Guvernul pe care îl construim acum trebuie să lucreze în interesul cetăţenilor, să impună respect pentru drepturile omului şi să creeze oportunităţi de creştere pentru oameni, nu implicarea în scheme de contrabandă, spălare de bani sau jefuirea întreprinderilor de stat.

Pentru Republica Moldova nu există o altă cale. Trebuie să creăm o societate deschisă, în care oamenii sunt convinşi că statul lucrează pentru ei. Trebuie să încurajăm şi să promovăm oamenii talentaţi, să susţinem mediul de afaceri şi să nu folosim procurorii pentru a pune stăpânire pe afacerile construite timp de ani de zile doar pentru că oficialii corupţi râvnesc la ele”, a mai adăugat Maia Sandu.

Similare
RECOMANDĂRI