Preşedintele Dodon, despre noul acord între PSRM-ACUM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Dodon, despre noul acord între PSRM-ACUM

Preşedintele Igor Dodon susţine că, împreună preşedintele Partidului Socialiştilor, au pregătit un proiect de accord de colaborare între PSRM şi Blocul ACUM, în viziunea lor, cu componentele de bază. Şeful statului spune că acest proiect de acord a fost transmis săptămâna trecută prim-ministruului Maia Sandu şi vicepremierului Andrei Năstase, ministru de interne,. „Acest acord cred că în proporţie destul de mare este pregătit şi ar fi bine să fie semnat. Cu semnătura sau fără semnătura preşedintelui ţării, trebuie să decidem împreună”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Igor Dodon este de părere că nimeni nu-şi doreşte în Republica Moldova să acapareze toată puterea. În opinia sa, „unica şansă pentru toţi este echilibrul; echilibrul în coaliţia de guvernare, care este acum între diferite forţe politice cu diferite viziuni, echilibrul extern, inclusiv în politica externă. Aceasta este unica şansă pentru Republica Moldova, nu poate să fie doar în stânga sau doar în dreapta, pentru că atunci apar anumite conflicte şi riscuri, inclusiv geopolitice”.

„De aceea, eu în calitate de om de stat, în primul rând, conştientizez foarte bine că noi avem nevoie de echilibru, dificil, cu discuţii foarte mari în interiorul coaliţiei de guvernare. Eu vreau să vă spun că pe parcursul ultimelor 10 zile, cu excepţia zilei de duminică, noi câte cel puţin o oră stăm în discuţii cu doamna Maia Sandu, Andrei Năstase şi doamna Zinaida Greceanîi. Am stat şi câte două ore, şi câte trei ore în discuţii”, a declarat Igor Dodon. Potrivit lui, rezultatele acestor discuţii trebuie să fie următorul acord, trebuie să fie reformele care trebuie să fie implementate şi pe marginea cărora există un consens destul de clar.

Şeful statului a menţionat că echipele au lucrat mult asupra acestui acord. Potrivit preşedintelui, în afară de componentele de bază – politica internă, politica externă – unul din elementele de bază ale acestui acord trebuie să fie reformele. Şi aici este vorba, în primul rând, de reforma justiţiei. „La sigur trebuie să fie semnat de prim-ministru, de preşedintele Parlamentului şi de toţi deputaţii care sunt parte a majorităţii parlamentare. Eu cred că ar fi bine să fie şi semnătura preşedintelui ţării. De ce? Pentru că preşedintele tot participă la implementarea acestor reforme”, a notat Igor Dodon.

„Trebuie să promulgăm şi trebuie să nu blocăm unele legi, de aceea pentru a da mesajul politic clar pentru toţi, inclusiv către partenerii de dezvoltare, eu cred că trebuie să fie semnat şi de preşedintele ţării”, a mai spus şeful statului.
Similare
RECOMANDĂRI