Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Igor Dodon pasează responsabilitatea pentru blocarea reformei justiţiei pe umerii opoziţiei parlamentare

Preşedintele spune că nu comentează deciziile Curţii Constituţionale, dar pasează responsabilitatea pentru blocarea reformei justiţiei pe umerii opoziţiei parlamentare. Şi asta pentru că, în urmă cu un an, ar fi propus membrii Curţii Constituţionale pe criterii politice. Preşedintele Igor Dodon spune că, de urgenţă, trebuie elaborat un alt proiect de modificare a Constituţiei ce va fi propus din nou pentru avizare.

Deciziile Curţii Constituţionale nu se discută, ci se execută, spune preşedintele Igor Dodon. Totuşi, şeful statului şi-a permis să paseze responsabilitatea blocării temporare a reformei justiţiei către oponenţii săi politici. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Aici vreau să vin cu un mesaj către oponenţii noştri care ne criticau că noi stopăm reforma justiţiei. Stamaţi oponenţi, criticanţi, dar cine conduce CCM, oare nu reprezentantul opoziţiei care a fost delegat de dvs pe criterii politice, la această masă, în luna august". 

De cealaltă parte, reprezentanţii Curţii Constituţionale spun că regretă că astfel de afirmaţii vin din partea unor demnitari care ar trebui să respecte prevederile Legii Supreme. 

REACŢIA CURŢII CONSTITUŢIONALE: "Curtea regretă că aceste afirmaţii vin din partea unei puteri a statului care este obligată să respecte Constituţia, actele Curţii şi considerentele acestora. Curtea nu admite diseminarea unor aprecieri manipulatorii privind activitatea jurisdicţională a Curţii Constituţionale, în absenţa unei abordări strict juridice a actelor sale pronunţate. Curtea şi în continuare va veghea cu responsabilitate respectarea cu stricteţe de către autorităţile publice a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova".

Mai mult, şeful statului spune că pentru a economisi timp este nevoie urgentă de consolidarea tuturor eforturilor pentru a elabora un alt proiect de modificare a Constituţiei. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Pe o anumită perioadă, evident că aceasta înseamnă blocarea unor procese, soluţiile ar fi să se elaboreze urgent o nouă propunere de modificare a constituţiei, să fie discutată pe intern şi pe extern şi să fie propusă de urgenţă din nou Curţii Constituţionale". 

Curtea Constituţională a avizat parţial negativ proiectul de revizuire a Constituţiei pe articolele ce vizează sistemul judecătoresc. Astfel, era propusă excluderea termenului iniţial de 5 ani de numire a judecătorilor, prevăzut în Constituţie. Prin urmare, aceştia urmau să fie numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Similare
RECOMANDĂRI