Preşedintele în exerciţiu al OSCE va efectua o vizită în Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele în exerciţiu al OSCE va efectua o vizită în Republica Moldova

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul suedez de externe, Ann Linde, va efectua o vizită în Republica Moldova în luna octombrie. Terenul pentru vizită a fost pregătit de către reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, care a încheiat o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, transmite IPN.

În cadrul vizitei, oficialul a analizat situaţia în procesul de reglementare transnistreană. La Chişinău, reprezentantul special s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, dar şi cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa, vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi vicepremierul şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu. La Tiraspol, Thomas Mayr-Harting s-a întâlnit cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski şi reprezentantul politic din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev.

Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE în Moldova se precizează că, în cadrul discuţiilor, Mayr-Harting a făcut schimb de opinii cu privire la situaţia  în procesul de reglementare înainte de următoarea vizită a preşedintelui în exerciţiu al OSCE. El a subliniat necesitatea de a avansa acest proces, precum şi de a elabora noi propuneri comune. De asemenea, a analizat potenţialul de a realiza progrese în ceea ce priveşte aspectele cheie care îmbunătăţesc viaţa oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv libertatea de mişcare, protecţia drepturilor omului, transportul şi asistenţa medicală.

„De asemenea, aceste întâlniri au oferit o bună oportunitate pentru a discuta provocările actuale şi viitoare, precum şi perspectivele organizării unei reuniuni orientate spre rezultate în formatul 5+2, în această toamnă. Reprezentantul special a salutat disponibilitatea părţilor de a participa la o astfel de reuniune 5+2 la Stockholm, pe care Preşedinţia suedeză a OSCE este pregătită să o convoace”, se mai spune în comunicat.

În timpul vizitei sale, reprezentantul special s-a întâlnit şi cu ambasadorii rezidenţi ai mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană.

Similare
RECOMANDĂRI