Prima şedinţă a Comisiei Unificate de Control din acest an. Tiraspolul continuă să blocheze examinarea problemelor stringente
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prima şedinţă a Comisiei Unificate de Control din acest an. Tiraspolul continuă să blocheze examinarea problemelor stringente

Delegaţia Republicii Moldova a adus în atenţia participanţilor Comisiei Unificate de Control noi argumente ce denotă tendinţa alarmantă de creştere unilaterală a efectivelor structurilor de forţă ale Tiraspolului în oraşul Bender, declarat prin actele misiunii de pacificare drept raion cu regim sporit de securitate.

Astfel, la 11 ianuarie curent, un grup de aşa-numiţi „grăniceri” din subordinea „mgb”-ului de la Tiraspol au fost observaţi de poliţiştii R. Moldova în preajma staţiei de cale ferată „Bender-2”. Echipaţi în uniforme, „grănicerii” împiedicau libera circulaţie a cetăţenilor, supunându-i abuziv controlului actelor.

Observatorii militari au fost solicitaţi la faţa locului pentru documentarea acestor acţiuni care sunt contrare articolului 3 din Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992 şi unor decizii aprobate la nivelul Comisiei Unificate de Control. Procedura de coordonare a deplasării observatorilor militari a fost tărăgănată de reprezentanţii Tiraspolului până când „grănicerii” au părăsit locaţia în care se aflau ilegal.

În asemenea circumstanţe, delegaţia Republicii Moldova a evidenţiat importanţa elaborării unui mecanism eficient de monitorizare în Zona de Securitate (decizie fixată în protocolul nr.828 din 2017 şi nerealizată) şi aprecierii acţiunilor aşa-numitor „grăniceri” care destabilizează situaţia în perimetrul de responsabilitate al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, însă exponenţii Tiraspolului s-au opus includerii acestor subiecte pe ordinea de zi a şedinţei.

Nu au atins consensul nici copreşedinţii Comisiei desemnaţi din partea Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene, care s-au întrunit separat pentru consultări suplimentare.

Din motiv că Tiraspolul continuă să blocheze examinarea problemelor stringente pe platforma Comisiei Unificate de Control, în lipsa unei agende aprobate, şedinţa ordinară a Comisiei a fost amânată.

Similare
RECOMANDĂRI