Promo-LEX: Modificările legislative din perioada electorală afectează corectitudinea procesului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Promo-LEX: Modificările legislative din perioada electorală afectează corectitudinea procesului

Corectitudinea şi previzibilitatea procesului electoral au avut de suferit din cauza aprobării de către Parlament a multiplelor modificări la cadrul legal existent în perioada electorală, şi anume pe 15 august anul curent. Organizarea procesului electoral a fost una complicată şi incertă din cauza aplicării normelor legislative modificate în mod paralel pentru două tipuri de scrutin desfăşurate în aceeaşi zi. Sunt concluziile făcute de Promo-LEX, în cadrul unei conferinţe post-electorale, desfăşurate astăzi, 13 decembrie.

Observatorii Promo-LEX au subliniat faptul că cei care au candidat independent, în special din municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi au fost defavorizaţi comparativ cu cei desemnaţi de formaţiunile politice în procesul de înregistrare, prin obligaţia de a colecta semnături în susţinerea candidaturii lor.

Ziua alegerilor a fost marcată de agitaţie electorală, deficienţe în listele electorale şi cazuri de recompense materiale oferite alegătorilor. Observatorii Promo-LEX au raportat peste 500 de incidente în misiunile de observare din primul şi al doilea tur de scrutin. Cifra este totuşi în descreştere comparativ cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, când au fost peste 1000 de incidente. Promo-LEX atenţionează, suplimentar, asupra cazurilor de agitaţie electorală în ziua alegerilor şi a zvonurilor şi situaţiilor de recompense materiale oferite alegătorilor.

Concurenţii electorali continuă să nu raporteze toate cheltuielile efectuate în campania electorală. Promo-LEX a estimat un cuantum de cel puţin 6,104 milioane de lei ca fiind nedeclaraţi. 26 de concurenţi electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor făcute în campania electorală.

Semne de întrebare trezeşte şi calitatea gestionării Registrului de stat al populaţiei, în special în contextul alegerilor locale generale. Numărul alegătorilor a crescut, pe fundalul unui spor natural negativ al populaţiei. În listele electorale continuă să se regăsească persoane decedate, atribuirea eronată a alegătorilor, lipsa alegătorilor în listele de bază etc.

Scrutinul s-a remarcat printr-un număr mare de cazuri de utilizare a discursului de ură şi instigare la discriminare. Analizând situaţia din perspectiva tipurilor de exprimare a urii, experţii observă că cea mai mare incidenţă o au prejudecăţile sexiste, stereotipurile de gen în societate şi prejudecăţile faţă de persoanele cu dizabilităţi mintale.

Alegeri locale generale (turul I) şi alegeri parlamentare noi în patru circumscripţii electoarele au avut loc în data de 20 octombrie. Turul doi în localităţile în care primarul nu a putut fi ales în primul tur s-a desfăşurat pe 3 noiembrie.

Similare
RECOMANDĂRI